image
Sursa foto: Jurnal.md

Andrei Năstase: Fără sacrificiul lichidatorilor avariei de la Cernobâl, milioane de oameni ar fi suportat consecinţe grave

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a menționat azi, în contextul împlinirii a 34 de ani de la producerea tragediei de la Cernobâl, că fără sacrificiul celor care au lichidat consecințele avariei de la Cernobâl, milioane de oameni ar fi suportat, cu o intensitate inimaginabil mai mare, consecinţele tragicei avarii.

„E Paștele Blajinilor și în acest an e altfel decât tradițional. Cu gândul și sufletul, însă, ramânem aceiași. Azi, 26 aprilie, e și ziua în care trebuie să vorbim din nou despre eroi, despre eroii din prima linie a luptei cu infecția ucigașă, despre medici, polițiști, pompieri etc... dar și despre cei 3500 de concetăţeni, de toate confesiunile şi etniile conlocuitoare, care, acum 34 de ani, au fost ridicaţi în puterea nopţii şi duşi la Cernobâl să oprească duşmanul invizibil ieşit din reactorul nuclear. Nimeni nu va putea estima vreodată proporţiile reale ale dezastrului de atunci, repercusiunile sale asupra generaţiilor de ieri, de astăzi şi de mâine. Ştim însă cu certitudine că fără sacrificiul lor milioane de oameni ar fi suportat, cu o intensitate inimaginabil mai mare, consecinţele tragicei avarii”, a menționat liderul PPDA. El a ținut să le adreseze un mesaj de recunoștință tuturor celor care au participat la lichidarea consecinţelor dezastrului, exprimându-le sincera recunoştinţă pentru actul de eroism comis în numele umanităţii.

„Sunt alături de soţiile, copiii şi rudele celor care nu s-au mai întors din misiune sau au decedat, mulţi dintre ei în urma unor boli grave şi incurabile. Vă mulţumesc tuturor, inclusiv Asociaţiei Obşteşti Uniunea Cernobîl din Moldova, care are în grija sa zilnică dificilele probleme sociale ale eroilor noştri. Și, da, să învățăm din trecut și prezent pentru un viitor mai bun al țării și oamenilor”, a mai spus Andrei Năstase.

Amintim că la 26 aprilie 1986 a explodat Reactorul 4 al centralei nucleare, iar multe zile după aceea, conducerea sovietică a păstrat tăcerea. Acoperişul reactorului, greu de o mie de tone, a fost aruncat în aer, iar un nor uriaş radioactiv a cuprins mare parte din Europa, inclusiv Moldova. Treizeci de persoane au decedat pe loc, ca urmare a exploziei, dar numărul celor care au decedat din cauza radiațiilor este estimat la mii, poate chiar zeci de mii.

Potrivit informațiilor oficiale la înlăturarea consecințelor accidentului de la Cernobâl, au participat 3 500 de moldoveni. În anii 1986–1988 majoritatea „lichidatorilor” aveau vârsta cuprinsă între 21 și 40 de ani (83,3%), iar în 1989–1990 între 17 și 40 de ani (94,5%). Vârsta medie a participanților la lichidarea consecințelor catastrofei constituia 29 de ani. Majoritatea persoanelor erau originare din zona de centru a Republicii Moldova (60,6%), din cea de nord – 24,2%, sud – 15,2%. „Lichidatorii” din Moldova s-au aflat la Cernobâl în medie 62 de zile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: