image
Sursa foto: Chișinău.md

FOTO: Arheologii au inițiat cercetări pe teritoriul din preajma bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”

Primăria Municipiului Chișinău informează că pe teritoriul adiacent Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" și cimitirului satului Visterniceni (devenit mai târziu sectorul Râşcani al capitalei), au fost inițiate cercetări arheologice, în scopul protejării şi valorificării patrimoniului arheologic.

Proiectul privind păstrarea și cercetarea patrimoniului arheologic al municipiului Chișinău este finanțat integral din bugetul municipal.

Lucrările sunt realizate de Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă", instituția fiind desemnată câştigătoarea licitației deschise pentru prestarea serviciilor de cercetare arheologică în municipiul Chișinău, pentru mai multe zone.

Edificiul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" se numără printre cele mai vechi biserici din oraș.

ss

În prezent, în incinta sitului menționat sunt efectuate cercetări de suprafață și săpături, conform metodelor specifice, de o echipă de cercetare arheologică, în frunte cu Sergiu Musteață, istoric și arheolog.

ss
ss

În conformitate cu prevederile contractului încheiat între părți, I.P. Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă" va realiza cercetări arheologice pentru mai multe zone, iar activitățile presupun:

-         cercetarea urmelor muzeului bisericesc și a bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil";

-         cercetarea cimitirului bisericii „Sf. Constantin și Elena" (Visterniceni).

-         cercetarea zonei Pieței vechi a târgului Chișinău (curtea Maternității nr. 2);

-         zona turnului de apă (Muzeul orașului Chișinău);

-         identificarea și localizarea urmelor arheologice ale seliștii tătărăști din valea Bâcului;

-         elaborarea și prezentarea rapoartelor arheologice;

-         organizarea unei conferințe unde vor fi prezentate publicului larg rezultatele investigațiilor arheologice;

Cercetările sunt axate pe mai multe obiective, printre care: identificarea și inventarierea patrimoniului arheologic; realizarea unei baze de date privind evidențierea și monitorizarea; cercetarea celor mai importante situri, promovarea și punerea în valoare a moștenirii arheologice prin intermediul conferințelor, expozițiilor și altor activități publice. 

comentarii: