image
Sursa foto: BBC

Imperiul oligarhului Roman Abramovici se destramă pe măsură ce sancţiunile dezmembrează averea fostului patron al Chelsea

Roman Abramovici, fostul patron al celebrei echipe britanice Chelsea, a făcut miliarde în ultimii zeci de ani, cumpărând proprietăţi de lux din oraşele britanice. Însă odată cu venirea sancţiunilor europene care vizează marii oligarhi ruşi, tronul pe care stătea Abramovici a început să se clatine, scrie Bloomberg.

Sancţiunile europene au lovit direct în averea lui Abramovici, care a fost forţat să-şi vândă o parte din active, în timp ce altele au fost îngheţate. Printre acestea se numără Chelsea, care a fost vândută pentru cinci miliarde de euro, dar şi o participaţie în cadrul grupului siderurgic londonez Evraz.

Miliardarul rus a cumpărat clubul de fotbal în 2003, pentru 165 de milioane de euro şi a oferit o finanţare de peste un miliard, înainte să îl vândă.

Cea mai recentă lovitură încasată de oligarh, a venit în iulie când MHC Services, compania sa de consultanţă a depus cererea de lichidare. Principalele active ale lui Abramovici, valorau înainte de război 4,7 de miliarde euro, reprezentând un sfert din averea acestuia.

Aceste transformări evidenţiază cât de repede s-au prăbuşit imperiile de miliarde ale oligarhilor ruşi, ca urmare a sancţiunilor financiare lansate de Occident pe fondul invaziei declanşate de Rusia, scrie Business Magazin.

După declanşarea războiului, Roman Abramovici s-a făcut remarcat datorită încercării sale de a intermedia pacea dintre Rusia şi Ucraina.

Cu puţin timp înainte ca numele lui să apară pe lista oligarhilor intraţi în vizorul autorităţilor din Marea Britanie, miliardarul a încercat să se debaraseze de două proprietăţi londoneze de lux importante. Despre una dintre acestea se crede că ar fi conacul său din cartierul Kensington, iar cealaltă fiind un penthouse din Chelsea Waterfront.

Totuşi, pe fondul sancţiunilor, lui Abramovici îi este interzis să vândă orice proprietate britanică, iar orice banii pe care îi ţine în băncile locale sunt blocaţi.

Mai mult, oligarhului rus îi este interzis să-şi vândă participaţia la Evraz, cel mai important activ listat pe bursa din Marea Britanie. Compania sa a fost de asemenea ţinta sancţiunilor, ceea ce a făcut ca acţiunile să se prăbuşească cu 87%, înainte ca vânzarea participaţiei să fie îngheţată de guvern.

„Chiar şi în scenariul puţin probabil în care sancţiunile vor fi ridicate, va fi foarte dificil pentru el să se întoarcă în Marea Britanie şi UE. Este foarte posibil ca domnul Abramovici să fie forţat să-şi reclădească imperiul în altă parte”, a declarat Liana Semchuck, analist în cadrul firmei de consultanţă Sibylline.

Miliardarul rus şi-a clădit imperiul intrând pe piaţa de real-estate londoneză la începutul anilor 2000, după ce şi-a îngroşat conturile vânzând active privatizate din fosta Uniune Sovietică. În prezent, potrivit Forbes, averea oligarului totalizează 8,4 miliarde de euro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: