image
Sursa foto: jurnal.md

Comisia de anchetă, sesizare la CNA și PG: Se cere anchetarea funcționarilor care au decis concesionarea Aeroportului

Comisia de anchetă privind privatizările a depus o plângere penală la CNA și Procuratura Generală prin care cere anchetarea acțiunilor și inacțiunilor unor funcționari publici și a altor persoane privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de președintele comisiei, Igor Munteanu. Potrivit comisiei, persoanele implicate trebuie să fie cercetate pentru abuz de serviciu, exces de putere, neglijență de serviciu, delapidarea averii statului, falsul în acte publice.

„Având în vedere că este vorba de înalți funcționari, examinarea cărora ține de competenșa organelor de drept, noi așteptăm ca PG și CNA să înregistreze sesizarea noastră. Avem mai multe date care arată afectarea procedurilor de semnare a contractului de concesionare”, a declarat Igor Munteanu.

A trezit îngrijorarea comisiei de anchetă felul în care Aeroportul a fost scos spre concesionare în condițiile în care compania nu se afla în lista obiectivelor nepasibile privatizării.

„Între 2007-2008, Guvernul RM a negociat cu BERD o finanțare de 45,5 mil. de euro care trebuia să fie întoarsă din taxa de 9 euro de la Aeroport. Este foarte clar că atunci când s-a semnat contractul de concesionare toată lumea a uitat de această taxă pe care pasagerii o achită în continuare, doar că în folosul concesionarului. Vrem ca CNA și PG să verifice acțiunilor persoanelor care au participat la luarea deciziilor contrare legii și dacă acțiunile acestora au fost concertate, dacă au fost remunerate într-un fel sau altul pentru această decizie”, a adăugat Igor Munteanu.

Un alt aspect ține de modul în care membrii comisiei de concurs au negociat contractul de concesionare care conține clauze în detrimentul statului.

„Există bănuiala rezonabilă că inacțiunile membrilor comisiei de concurs au fost dirijate de grupe terțe interesate de concurs. Cu alte cuvinte au știut de rezultatul concursului cu mult timp înainte de anunțarea lui”, a adăugat Igor Munteanu.

În atenția comisiei sunt și încălcările la implementarea contractului de concesiune. „În 2015 și 2016 au fost stabilite tranzacții dubioase din numele grupului care a primit acest contract de concesiune în beneficiul companiilor din grupul Șor, inclusiv finanțări pentru clubul Milsami, împrumuturi către Dufremol, Avia Consulting, etc. În acest moment există multe lucruri tehnice la care comisia lucrează”, a menționat Munteanu.

Comisia de anchetă mai solicită emiterea ordonanțelor privind luarea unor măsuri de asigurare pentru ca ca contractul de concesionare a AIC să nu migreze de la o companie la alta.

Aeroportul Internaţional Chişinău a fost dat în concesiune în 2013 pentru o perioadă de 49 de ani. De atunci, în doar trei ani, firma concesionară, „Avia Invest” SRL, şi-a schimbat de trei ori proprietarii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: