image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Propun majorarea fondului de subvenționare a agriculturii: „Odată cu prima ploaie Guvernul a uitat de secetă și fermieri”

Deși au promis să ofere compensații pentru culturile de grupa a doua compromise de secetă, actuala guvernare „a uitat” odată cu prima ploaie din această toamnă de efectele dezastroase ale secetei din acest an și de promisiunile pe care le-au făcut agricultorilor și fermierilor. O declarație în acest sens a fost făcută de vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari.

„Începând cu prima ploaie din această toamnă, guvernarea nu mai vorbește de secetă. Au uitat de această problemă și ignoră agricultorii care au avut de suferit în urma acestei calamități.

Fermierii au fost mințiți în august că vor primi compensații pentru culturile de grupa a doua și că nu pot fi alocați mai mulți bani pentru culturile din grupa întâi anume din acest considerent. Așa a mai economisit Guvernul că pentru pierderile de grupa a doua de culturi nu dau compensații nici în acest an, nici nu sunt prevăzuți bani în buget pentru anul viitor. Este o lovitură mare pentru fermierii care riscă să nu aibă surse pentru lucrările de primăvară”, a spus Slusari

Deputatul a menționat că a discutat cu agricultorii care la momentul actual și-au adus tehnica agricolă și continuă protestele în PMAN.

„Revendicările agricultorilor sunt foarte justificate. După o analiză a bugetelor pentru anul viitor, unde sunt multe cheltuieli iraționale, Platforma Demnitate și Adevăr vine cu un amendament în care propune redirecționarea banilor și majorarea fondului de subvenționare a agricultorilor cu 800 milioane de lei, pentru oferirea compensațiilor pentru pierderile de grupa a doua”, a mai spus Alexandru Slusari

Deputatul a mai adăugat că pentru prima oară în 2021 agricultorii intră fără un fond de subvenționare. Totodată, deși au promis să ceară ajutorul partenerilor externi pentru a soluționa problema irigării, actuala guvernare nu a făcut nicio adresare în acest sens.

„În aceste condiții propunem majorarea fondului de subvenționare și ca acești bani să fie oferiți agricultorilor mici și mijlocii, pentru a salva satele, pentru a salva puținele locuri de muncă care au mai rămas în ele”, a mai spus Slusari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: