image
Sursa foto: radioiași.ro

Șanse mai mari de supraviețuire pentru pacienții care suferă un accident cerebral vascular

Premieră în medicina din Moldova. Pacienții care suferă un accident vascular cerebral vor putea fi supuși unor intervenții minim invazive pentru extragerea trombelor din vasele cerebrale.

O primă intervenție de acest fel a fost efectuată în data de 29 septembrie, iar pacienta, o femeie de 63 de ani, este în proces de recuperare, transmite IPN. Academicianul Stanislav Groppa a afirmat că deschiderea Departamentului de angiografie și chirurgie vasculară a fost posibilă datorită unui proiect lansat cu mai mulți ani în urmă, care a presupus dotarea cu echipamente medicale și pregătirea medicilor peste hotare. „Este foarte important de înțeles că creerul în primele ore după accidentul vascular este viabil, iar intervenția timpurie reduce la maximum consecințele provocate de această patologie. Intervenția neurovasculară este metoda medicală cea mai eficientă în prezent, oferind șanse mai mari de recuperare”, a subliniat medicul.

Boris Gîlca, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a afirmat că în Republica Moldova accidentele vasculare sunt pe primul loc printre cauzele care duc la o dizabilitate și pe locul al treilea al maladiilor ce provoacă deces. „Este foarte importantă reacționarea promptă în cazul accidentelor cerebrale. Este necesar ca intervenția să aibă loc în primele 6 ore de la debutul bolii”, a spus Boris Gîlca. Potrivit secretarului, odată cu implimentarea reformei spitalicești vor fi create la nivel regional mai multe centre de urgență neuro-vasculară.

Japonia a acordat Moldovei, prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internaționale, credite preferențiale în valoare de 55 de milioane de dolari pentru modernizarea sistemului medical. Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a afirmat că îmbunătățirea sistemului medical din Moldova este o prioritate pentru țara sa.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, anual în Moldova aproximativ 12 mii de oameni suferă un accident vascular cerebral. Jumătate dintre ei nu supraviețuiesc.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: