image
Sursa foto: cnn.com

Popularitatea lui Trump, în scădere; Candidatul democrat Joe Biden şi-a mărit avansul

Candidatul democrat Joe Biden, fost vicepreşedinte al SUA, şi-a mărit avansul la 13 puncte procentuale în faţa preşedintelui în funcţie, republicanul Donald Trump, conform celui mai recent sondaj Reuters/Ipsos, în contextul în care americanii devin tot mai critici faţă de modul în care miliardarul de la Casa Albă gestionează criza coronavirusului şi protestele împotriva brutalităţii poliţiei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit sondajului, întreprins în intervalul 10-16 iunie, 48% dintre alegătorii înregistraţi au declarat că îl sprijină pe Biden, prezumtivul candidat democrat în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, şi doar 35% că îl susţin pe Trump.

Avantajul lui Biden este cel mai mare consemnat de anchetele Reuters/Ipsos de când democraţii au dat startul alegerilor primare pentru desemnarea contracandidatului lui Trump în noiembrie.

Un sondaj CNN realizat tot în iunie a arătat o diferenţă de 14 procente în favoarea lui Biden în rândul votanţilor înregistraţi.

Potrivit sondajului Reuters/Ipsos, 57% dintre respondenţi dezaprobă prestaţia lui Trump ca preşedinte şi doar 38% o aprobă. Aceasta este cea mai scăzută rată de aprobare începând din noiembrie, când Congresul desfăşura ancheta de impeachment împotriva preşedintelui republican.

Într-un semnal clar de avertisment pentru Trump, baza sa de susţinere pare să se erodeze. Rata sa netă de aprobare a coborât progresiv cu 13 puncte din martie în iunie.

În total, 55% dintre americani au spus că dezaprobă modul în care Trump a gestionat epidemia de coronavirus, iar 40% l-au aprobat, cea mai scăzută rată de la începutul lunii martie, de când Reuters/Ipsos adresează această întrebare.

Preşedintele a fost criticat şi pentru răspunsul la manifestaţiile declanşate de moartea lui George Floyd, aproape două treimi dintre respondenţi declarându-şi simpatia faţă de protestatari.

Totuşi, miliardarul îl devansează pe fostul vicepreşedinte democrat în ce priveşte încrederea în gestionarea economiei, pe fondul îngrijorărilor americanilor legate de locurile de muncă. Conform sondajului, 43% dintre alegătorii înregistraţi cred că Trump ar fi un mai bun administrator ale economiei decât Biden, în timp ce 38% sunt de părere contrară.

La sondajul Reuters/Ipsos realizat online, pe întreg teritoriul SUA, au răspuns 4.426 de persoane de peste 18 ani, dintre care 2.047 de democraţi şi 1.593 de republicani. Sondajul are un interval de credibilitate de plus/minus 2 puncte procentuale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: