image
Sursa foto: mba.aero

Air Moldova, cumpărată de Blue Air România; Care a fost costul tranzacției

Cel mai mare transportator aerian din România, Blue Air, a cumpărat compania națională aeriană Air Moldova. Civil Aviation Group SRL, un grup de investitori între care Blue Air deține cea mai mare cotă, a câștigat concursul de privatizare a companiei moldovenești.

Potrivit Agenției Proprietății Publice, câștigătorul a oferit preţul de 50 de milioane de lei, preluând totodată şi obligaţia datoriilor de circa 1,2 miliarde de lei.

„Expunerea la privatizare a întreprinderii de stat Air Moldova a fost determinată de necesitatea salvgardării companiei aeriene și evitarea falimentului acesteia”, se arată într-un comunica al APP.

Potrivit sursei, în ultimii ani, rezultatele activității acesteia denotă un declin continuu, înregistrând în anul 2015 pierderi în mărime de 227 mil lei, în anul 2016 – profit în mărime de 8,54 mil lei, în anul 2017 pierderi în mărime de 190,4 mil lei.

Totodată, în primul semestru al anului 2018 datoriile întreprinderii constituiau 1,283 miliarde lei, fiind în creștere cu 169 mil lei, față de începutul anului de gestiune, iar rezultatul exercițiului financiar din primul semestru este negativ, estimându-se la 160 mil lei, la aceasta adăugându-se pierderile din anii precedenți.

Câștigătorul concursului și-a asumat obligația dezvoltării infrastructurii companiei Air Moldova, extinderea rețelei de rute a companiei aeriene, sporirea fluxului de pasageri pe principalele direcții existente, modernizarea și mărirea flotei, a personalului aeronautic, precum și a piloților şi echipajelor de cabină.

Blue Air deține 30 de nave de tip Boeing, în prezent, și acoperă 80 destinații. Asociați ai Companiei Civil Aviation Group SRL sunt și 2 persoane fizice, cetățeni ai Republicii Moldova cu experiența în domeniul aviației de peste 20 de ani, coproprietar al Companiei aeriene AMS Airlines Air Charter (Georgia) și expert financiar, președinte al unei companii de consultanță din SUA.

Conform Strategiei de dezvoltare a Companiei Air Moldova, ”Civil Aviation Group” S.R.L. urmează să lanseze 7 rute noi până la finele anului 2019 şi 4 rute noi în 2020.

În 2021 este preconizată deschiderea zborurilor pe distanțe lungi către SUA, Canada, China şi zborurilor pe distanțe medii. În plus, este planificată creșterea frecvențelor pe o serie de destinații existente.

În scopul asigurării operării non-stop pe toată rețeaua de destinații, ținând cont de fluxul de pasageri în creștere, numărul de aeronave operate se va mări treptat, astfel încât către anul 2021 flota Companiei AIR-Moldova va număra 14 aeronave. Flota va urmări o modernizare, de tip dual, compus din aeronave Airbus A320/A319 şi Embraer E-190.

Pentru formarea și pregătirea periodică a personalului, până în anul 2023, cumpărătorul și-a propus alocarea mijloacelor financiare în sumă de circa 3,5 milioane euro.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: