image
Sursa foto: Jurnal.md

Consiliul de Egalitate îi recomandă lui Dodon să prezinte scuze publice, după discursul său despre „femeile fără familie”

Președintelui Partidului Socialiștilor i s-a recomandat să prezinte scuze publice președintelui țării, Maia Sandu, pentru declarații sexiste și instigatoare la discriminare. O decizie în acest sens a fost luată de Consiliul de Egalitate drept urmare a unei solicitări a Platformei Egalitate de Gen.

Declarațiile discriminatorii au fost făcute de fostul președinte în cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, transmite IPN. Potrivit Platformei Egalitate de Gen, la 23 octombrie 2020, în cadrul emisiunii online „Igor Dodon Răspunde”, politicianul a etichetat-o în mod discriminatoriu pe contracandidata sa, Maia Sandu, pe motivul că aceasta nu are copii: „Contracandidații mei, care mâine își iau rucsaciocul și au șters-o din țară. Li-i totuna și de mamă și de tată” și „sunteți pentru acei candidați care n-au copii și nu vor să mai aibă”.

Platforma Egalitate de Gen a considerat afirmațiile lui Igor Dodon drept sexiste față de oponenta sa, dar și față de toate femeile din Republica Moldova aflate într-o situație similară. A avea sau nu copii este doar un detaliu din biografia unei persoane, cert unul de interes public în cazul unei persoane publice, dar acesta nu definește personalitatea și aptitudinile profesionale, susțin reprezentanții Platformei.

Totodată, în cadrul unei alte emisiunii „Igor Dodon Răspunde”, din 13 noiembrie 2020, Igor Dodon a declarat: „A treia diferență, valorile, pentru ce noi pledăm, eu pledez pentru niște lucruri care sunt proprii la marea majoritate…care sunt valorile oponentei mele? Acolo sunt zero valori, în afară de asta cum poți vorbi cu o persoană care în viața ei nu a avut familie și nimic nu a avut, care merge la marșurile acestea prin Chișinău, care detestă istoria noastră”. El a mai spus: „eu am încercat în biroul președintelui anul trecut, așa am strâns-o într-un colț și am spus doamna Maia Sandu ce ești așa speriată, hai să ne întâlnim cu soția și cu copiii. Doamne ferește”.

Decizia Consiliului poate fi contestată în decurs de 30 de zile de la data comunicării, la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: