image
Sursa foto: facebook.com/SPPN.RepublicaMoldova

Uimitor: O lebădă mică venită de la 3.365 de km din nordul Federației Ruse, surprinsă pe lacul Beleu // FOTO

O lebădă mică de specia Cygnus columbianus bewickii, venită din nordul Federației Ruse, a fost surpinsă pe lacul Beleu. La data de 16 noiembrie, când a fost observată de fotografi, pasărea parcursese 3.365 km alături de suratele sale.

Reprezentanții Societății pentru Protecția Păsărilor și Naturii, au depus un demers la Centrala Ornitologică Română, după ce s-a observat că lebăda avea la gât un inel imprimat cu un cod alfa-numeric.

Astfel, s-a aflat că lebăda a venit din nordul Rusiei, mai exact, din regiunea Tiumen, districtul Yamal-Nenetz, raionul Priuralsk, insula Levdiev. Pasărea a fost inelată acolo în august 2019 și avea atunci mai mult de doi ani.

Lebăda mică sau de tundră Cygnus columbianus bewickii este una din cele trei specii de lebede întâlnite în Republica Moldova. Ea cuibărește în zonele de tundră a Europei, mai exact nordul Rusiei. La noi este prezentă doar iarna, în numere mult mai mici decât restul lebedelor. Imaginile de pe lacul Beleu au fost surprinse de fotografii Gheorghe Țîcu și Alexandr Turcan.

Traseul și distanța în linie dreaptă de la locul inelării până în Republica Moldova:

SPPN.RepublicaMoldovaSPPN.RepublicaMoldova

Noutăţile partenerilor

comentarii: