image
Sursa foto: jurnal.md

Ancheta în cazul intoxicației de la Cantemir, soldată cu moartea a trei copii: Ambulanța NU a respectat regulamentul

Au fost făcute publice rezultatele anchetei în cazul intoxicației cu insecticide din satul Flocoasa, raionul Cantemir. Astfel, Comisia de anchetă instituită de Ministerul Sănătății a stabilit că decesul copiilor a survenit în urma intoxicației grave pe cale inhalatorie cu insecticidul organofosforic Valsafid, care este extrem de toxic, din clasa I de toxicitate.

Mai mult, Comisia afirmă că medicii de la ambulanță nu au respectat „regulamentul de organizare a asistenței medicale bolnavilor suspecți de îmbolnăvire prin boli infecțioase inclusiv extrem de contagioase”.

Potrivit Comisiei, preparatul Valsafid a fost folosit de persoane neautorizare și neinstruite. Totodată, Comisia de anchetă asigură că instituțiile medicale implicate şi Centrul de Sănătate Publică Cantemir au reacționat prompt și au întreprins măsurile necesare.

Cât despre rolul ambulanței, Comisia a precizat că „Serviciul de Asistența Medicală Urgentă Prespitalicească a acordat asistența medicală simptomatică, deoarece membrii familiei au comunicat utilizarea toxicului abia la a doua solicitare”.

Mai mult, în fișele de solicitare, anamneza epidemiologică este incompletă cu referire la descrierea numărului și a maselor vomitante, a alimentelor consumate în ajun și colectarea maselor vomitante. „Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească nu a respectat cerințele ordinului MSMPS, vizând regulamentul de organizare a asistenței medicale bolnavilor suspecți de îmbolnăvire prin boli infecțioase inclusiv extrem de contagioase”, se spune în comunicatul Ministerului Sănătății.

La etapa de staționar, volumul de asistență medicală de urgență a fost coordonat cu specialiștii de profil ai MSMPS, iar măsurile organizatorice întreprinse de tratament în condițiile Centrelor Specializate au fost corecte, asigură Comisia.

În continuare, urmează ca dosarul să fie transmis Procuraturii Generale cu propunerea de a fi traşi la răspundere persoanele care se fac vinovate de tragedie.

Amintim că trei copii au decedat săptămâna trecută în urma intoxicației cu insecticide. Este vorba despre două surori, de 4 și 11 ani, și verișorul lor, un băiețel de 8 ani. Mama fetelor și bunica celor trei copii au ajuns și ele la spital, dar au scăpat cu viață și au fost deja externate. În urma intoxicaţiei de la Cantemir, la spital au ajuns şi două asistente medicale, care au intervenit la faţa locului. Una dintre asistentele medicale, în vârstă de 33 de ani, este însărcinată.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: