image
Sursa foto: Pixabay

Cum să te apropii mai mult de pisica ta? Un studiu confirmă o teorie populară

Un studiu confirmă o credință a multor proprietari de pisici că dacă clipesc încet sunt mai apreciați de către felinele lor, aparent mai pretențioase.

Prin micșorarea ochilor, puteți genera echivalentul unui zâmbet pentru o pisică, ceea ce, potrivit autorilor studiului, îl face pe proprietar mai atractiv pentru animalul lor de companie.

Studiul este primul de acest gen care confirmă teoria „zâmbetului pisicii” și a fost realizat de experți în comportamentul animalelor de la Universitatea din Sussex, Marea Britanie.

Două experimente pentru a dovedi teoria „zâmbetului pisicii”

Aceștia au analizat mai întâi 21 de pisici din 14 gospodării diferite, pentru a vedea cum au răspuns animalele când proprietarii lor au clipit lent în timp ce le priveau. Experimentele au avut loc în casele în care locuiau aceste animale de companie, iar pisicile se aflau la o distanță de aproximativ un metru de oamenii care clipeau.

Un al doilea experiment a analizat un grup suplimentar de 24 de pisici din opt gospodării diferite, pentru a vedea cum au răspuns atunci când unul dintre cercetători, care nu le era cunoscut, le-a trimis o clipire lentă. De asemenea, au vrut să vadă cum a influențat un clipit lent modul în care o pisică s-a apropiat sau nu să investigheze palma pe care expertul a întins-o apoi către felină, notează IFL Science.

Partea a doua a acestui experiment a fost făcută și de către alt străin, care a întins mâna către pisici, dar fără să le clipească încet anterior.

Descoperirile lor au arătat că felinele sunt mai predispuse să le răspundă stăpânilor lor cu o clipire lentă atunci când și ei o fac, trimițând însă mai puține „zâmbete” de pisică atunci când aceștia nu interacționează deloc cu ele.

Clipitul lent te poate ajuta să te împrietenești cu o pisică chiar dacă ești un străin

În cel de-al doilea experiment, cercetătorii care le-au transmis noilor lor prieteni felini un clipit lent înainte de a le oferi și mâna au fost mai susceptibili de a fi abordați în comparație cu cei care au menținut o expresie neutră.

Combinate, rezultatele arată că închiderea și deschiderea încet a ochilor, clipirea lentă, constituie o comunicare pozitivă între pisici și oameni și poate fi utilizată pentru a stabili o legătură atât între animalele de companie și stăpânii lor, cât și între pisici și străini.

Este pentru prima dată când s-a dovedit experimental un lucru pe care mulți proprietari de pisici îl credeau deja și anume că este posibil să creezi o relație cu o pisică doar pe baza unui clipit lent.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: