image
Sursa foto: bzi.ro

Ministrul român de Externe: Condițiile puse de premierul Olandei pentru acceptarea României în Schengen au fost îndeplinite

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a declarat, duminică, la Digi24, că România nu are un termen limită pentru aderarea la Spațiul Schengen, făcând referire la decizia cheie care va fi luată pe 8 decembrie de către Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE și că eforturile guvernului continuă până când acest obiectiv va fi îndeplinit. De asemenea, ministrul a vorbit despre discuțiile pe care el și ministrul de interne Lucian Bode le-au avut cu oficialii europeni care și-au exprimat pozițiile împotriva extinderii Schengen, notează Digi24.

„Eu nu am detectat nicio modificare de poziție a domnului președinte. Dimpotrivă, ceea ce domnul președinte a spus întotdeauna a fost că nu trebuie să avem un anumit termen limită în minte, nu trebuie să ne uităm doar la data de 8 decembrie, care este data Consiliului Justiție și Afaceri Interne. Trebuie să lucrăm pentru un obiectiv, pentru un rezultat și să-l obținem. Nici eu, nici domnia sa nu am dat niciodată termene în acest sens. Cred că în această cheie trebuie citită această declarație a dânsului.

Ceea ce este important este că facem toate demersurile, la toate nivelurile, atât cât depinde de România, pentru a putea să obținem un rezultat cât mai curând. Dacă este posibil în decembrie, cu atât mai bine. După cum zicea domnul președinte, există șanse relativ bune pentru o decizie până la finalul anului, dar pentru asta trebuie să lucrăm în continuare.

În ceea ce privește Olanda, a avut premierul Rutte o vizită în România, apoi în discursul său din parlamentul olandez a avut două condiții. Una dintre ele a fost un raport MCV pozitiv, iar raportul de pe 22 noiembrie a fost pozitiv. O a doua condiție a fost o nouă misiune de evaluare la nivel de experți în România ca să verifice anumite elemente ale acquis-ului Schengen. Noi am avut o primă misiune de evaluare în perioada 9-11 octombrie, la care la acel moment experții olandezi nu au participat. Acel raport a fost foarte cuprinzător, misiunea s-a uitat la aproape toate domeniile la care trebuie să ne raportăm când vorbim de aplicarea acquis-ului Schengen, iar în final concluziile au fost extrem de pozitive.

Cu toate astea, pentru că a existat această preocupare a Olandei, noi am organizat, împreună cu Comisia Europeană și cu un număr de alte state membre, încă o misiune de evaluare, care s-a desfășurat pe 17 noiembrie. Misiunea s-a uitat la 3 domenii: protecția datelor, aspecte care țin de cooperarea în materie penală și la modalitățile prin care știm să emitem vize Schengen. Această ultimă componentă s-a desfășurat la Consulatul General al României de la Istanbul, iar primele două componente au fost examinate la București, în discuții cu autoritățile române. Și raportul celei de-a doua misiuni de experți care s-a desfășurat pe 17 noiembrie, la București și Istanbul, a fost pozitiv, foarte bun. A fost făcut public pe 23 noiembrie. Prin urmare, în acest moment, din perspectiva României, cele două condiții care au fost puse de către premierul Olandei, noi considerăm că sunt îndeplinite”, a spus Aurescu.

Continuarea o puteți citi pe Digi24.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: