image
Sursa foto: bnm.mc

Viceguvernatorul BNM Ion Sturzu: „Am fost numit în funcție când situația la cele trei bănci era deja una extrem de gravă”

Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Ion Sturzu, a venit cu o reacție în contextul în care membrii comisiei de anchetă privind furtul bancar au propus plenului Parlamentului revocarea sa din funcție, precum și a viceguvernatorului BNM Aureliu Cincilei.

„Eu și dl Aureliu Cincilei am fost numiți în funcție pe 12 iulie 2013, când situația la cele trei bănci: Banca de Economii S.A., Banca Socială S.A. și Unibank S.A. era deja una extrem de gravă, iar în acea perioadă, inclusiv luna noiembrie 2014, nici unul dintre noi nu a patronat domeniul de supraveghere bancară”, a menționat Sturzu.

Totodată, viceguvernatorul BNM remarcă faptul că, potrivit normelor interne ale băncii centrale, fiecare viceguvernator patronează câteva domenii de activitate și, respectiv, deține putere de decizie strict referitor la domeniile pentru a căror activitate este responsabil, iar deciziile colective la nivel de Consiliu de administrație (Comitet executiv) se iau doar la prezentarea dosarului cu setul de materiale la temă de către departamentul respectiv.

„În perioada post-criză, în comun cu noua echipă a BNM, ne-am implicat activ în realizarea unor reforme profunde în sectorul bancar, care au adus schimbarea totală a calității sistemului, fapt apreciat înalt atât de investitorii noi străini, cât și de comunitatea internațională”, a mai spus Ion Sturzu.

Acesta a adăugat că, până la finalizarea activității comisiei de anchetă privind devalizarea sistemului bancar, acesta nu a fost chemat la audieri.

„Personal am fost invitat la comisie abia pe 11 octombrie 2019, după ce raportul comisiei a fost aprobat și publicat, pentru a fi audiat pe 14 octombrie 2019, declarată oficial zi liberă, la ora 10.00. Din cei cinci membri ai comisiei, au fost prezenți doar domnii Alexandru Slusari și Lilian Carp. Astfel, informațiile pe care le-am furnizat comisiei nu se regăsesc în raport”, a precizat Sturzu.

Precizăm că Parlamentul a audiat astăzi raportul Comisiei de anchetă privind frauda bancară care propune revocarea viceguvernatorilor Băncii Naționale a Moldovei, Aureliu Cincilei și Ion Sturzu.

„Un rol negativ în procesul devalizării sistemului bancar în perioada 2011-2014, prin asistanța atacurilor raider și comportamentul său pasiv ca unicul organ regulatoriu, l-a jucat conducerea BNM, unii reprezentanți ai căreia până acum rămân în funcții de viceguvernatori ai BNM, cum ar fi Ion Sturzu și Aurel Cincilei”, se spune în raportul Comisiei de anchetă privind frauda bancară.

Noutăţile partenerilor

comentarii: