image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Expert, despre criza din sectorul energetic: „Gazprom ar vrea să ne îngenuncheze”

Criza din sectorul energetic este în mare parte o problemă politică, Gazprom ar vrea să îngenuncheze și să scoată din cetățenii RM cu vreo 600 - 700 de milioane de dolari mai mult doar din cauză că la guvernare nu a ajuns partidul pro-rus râvnit de Moscova la ultimele alegeri. Opinia aparține expertului energetic, Sergiu Tofilat și a fost expusă în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

„Gazprom acum vrea să ne îngenuncheze, să scoată din buzunarul nostru vreo 600-700 de milioane de dolari în plus, doar de aceea că nu a ajuns un partid pro-rus la guvernare și noi în continuare depindem de ei”, a spus Sergiu Tofilat.

La rândul său, deputatul PAS Radu Marian a declarat că în actualele condiții Guvernul a emis starea de alertă în sectorul energetic pentru a mobiliza instituțiile responsabile să poată întreprinde măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor și a securității energetice a statului.

„Problema nu e neapărat că rămânem fără gaz ori fără energie, ci e în preț, dar Guvernul este gata să compenseze anumite diferențe pentru a atenua șocul legat de preturi pentru cetățeni”, a spus Marian.

Sergiu Tofilat a precizat că reieșind din prețul de 800 de dolari pe care îl achită RM acum, ar fi vorba de compensarea unei diferențe de circa 400 de milioane de dolari. La întrebarea de unde va lua Guvernul acești bani, Radu Marian a declarat că la momentul actual Guvernul poartă negocieri și este încrezător că se va ajunge la o înțelegere.

Amintim că azi Guvernul a instituit stare de alertă în sectorul de gaze naturale. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Andrei Spânu după ședința Comisiei Situații Excepționale. Totodată Guvernul a decis eliberarea și folosirea păcurii din rezervele de stat pentru a reduce utilizarea volumului de gaz de la Termoelectrica. Întreprinderea Energocom a fost mandatată să găsească soluții alternative de achiziționare a gazelor din Ucraina și România, atât pentru octombrie, cât și pentru următoarele luni.

Emisiunea „Secretele puterii poată fi urmărită mai jos.

comentarii: