Proiectul de lege propune crearea unor mecanisme efective de protejare a interesului public în procesul administrării proprietății publice, achizițiilor, de-etatizării, privatizării, concesiunilor și implementării diverselor forme de parteneriat public privat, față de riscurile provenite din fuzionarea grupurilor de infracționalitate organizată.

„Regimul oligarhic a încercat să transforme Republica Moldova într-o zonă offshore. A implicat statul într-o sumedenie de tranzacții și contracte cu firme offshore care au condus la pagube enorme pentru stat. Furtul banrcar s a întâmpalt inclusiv prin folosirea companiilor offshore. Concesionarul Aeroportului la fel e controlat de o firmă offshore. În spatele acestor companii offshore sunt hoți cu cetățenia Republicii Moldova”, a comentat premierul Maia Sandu.

Inițiativa legislativă prevede stabilirea restricțiilor de participare la proceduri de privatizare, parteneriat public-privat, achiziții publice și concesiuni pentru persoanele juridice fondate de subiecți din jurisdicții care nu respectă standarde internaționale de transparență, sau persoanelor juridice înregistrate în Republica Moldova capitalul social al cărora aparțin persoanelor juridice din jurisdicții offshore.

Proiectul oferă un cadru adițional pentru a consolida colectarea de impozite și evitarea transferului acestora în jurisdicții ce nu respectă standarde internaționale de transparență, cu utilizarea mecanismelor de evaziune fiscală.

Conform Global Financial Integrity, fluxurile financiare ilegale privind Republica Moldova reprezintă circa 1,2 miliarde de dolari SUA anual. Suma totală a fluxurilor ilicite de capital estimate pentru ultimii 10 ani depășește 10 miliarde de dolari SUA.