image
Sursa foto: Jurnal.md

„Mi-am apărat pământul, dar m-am întors calic și am ajuns sărac”; Veterani din toată republica s-au adunat să-și spună oful

Veterani din toate raioanele RM s-au întrunit azi în centrul capitalei, cerând condiții mai bune de viață, menționate și în revendicările depuse la Cancelaria de stat după protestul din 8 februarie, curent, ignorate de actuala conducere.

Mai mulți veterani din Cimișlia, Ștefan Vodă, Căușeni, Dubăsari, ne-au spus că de obicei în această zi își comemorau camarazii în localitățile de baștină. Azi însă au decis să-i comemoreze în fața clădirii Guvernului, unde își cer drepturile și respectarea memoriei celor căzuți în lupta pentru independență.

Gheorghe Aramă din Cimișlia a fost mobilizat pe 2 martie și a luptat până pe 19 iunie. Avea 32 de ani. A lăsat acasă trei copii. Ne arată spre cele câteva medalii prinse la piept. „Iată am o medalie „Pentru vitejie”, niște insigne ca pentru școlari, octombrei. Pentru această „Vitejie” înainte îmi dau 25 de lei adaos la pensia de invalid. Căci de acolo m-am întors invalid. Acum a crescut suma de la 25 la 50 de lei”, spune bărbatul.

Pe 19 iunie 1992 a fost grav rănit pe platoul Coșnița. O schijă i-a străpuns calota craniană. Două săptămâni a stat în comă, apoi doi ani a stat imobilizat la pat. „Domnul mi-a mai dat zile”, ne spune bărbatul sprijinit în cârjă. Treptat a învățat din nou să meargă, dar de atunci nu și-a mai putut mișca o mână și un picior.

Nici până atunci, nici după nu a simțit atât de aproape prezența morții. „Nu mi-a fost teamă, dar am plâns când timp de o săptămână am pierdut 10 oameni alături de care luptam. Printre ei, Anatol Marâi și mulți alții cu care am pornit de la Cimișlia și am sperat să ne întoarcem acasă la părinți, la copăii. Mi-am apărat pământul. Dar m-am întors calic și cu timpul am ajuns foarte sărac, pentru că nu mai puteam lucra. Acum pensia mea de invaliditate a ajuns la 1500 de lei. Nici măcar 100 de dolari. Cum să-mi mai ajungă de căldură, hrană, dar și de medicamente? Aș vrea să trăiască și ei așa”, arată în direcția clădirii Executivului combatantul.

Nina Osipov, a venit alături de un grup de veterani de la Copanca, Căușeni. Și-a pierdut soțul, pe Anatolie Osipov, și pe socrul său în războiul din 1992. Bărbatul a fost rănit la cap și a decedat în secția de reanimare a unui spital din Chișinău, iar socrul a decedat pe câmpul de luptă.

„Eu am rămas singură cu doi copii, cu vârsta de un an și de cinci ani, fără niciun ajutor. Ne-am descurcat greu. Casa ne-a rămas pustie. Acum e și mai pustie pentru că copiii au fost nevoiți să plece ca să facem față sărăciei. Abia acum doi ani au început să-mi aloce câte 250 de lei”, a declarat femeia. Ea a precizat că a venit să susțină combatanții din localitatea sa care au luptat alături de soțul ei. „Nu mai vrem să se facă politică, vrem drepturi și echitate, indemnizații mai bune și să fi tratați oamenii cu respect”, afirmă femeia.

Colonelul Anatol Macovei ne spune că actuala guvernare nu a reacționat la solicitările combatanților. Ba din contra, merg prin raioane, împart cadouri, prime bănești provenite din surse dubioase.

„La Hâncești, raion unde se desfășoară campania electorală au dat plicuri cu sigla PSRM, cu câte 500 de lei combatanților, ca să nu iasă la protest. Avem probe. Dorim ca Dodon, Chicu să dea curs revendicărilor combatanților”, a spus Macovei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: