image

Și sindicaliștii trag un semnal de alarmă în legătură cu riscurile la care sunt supuși lucrătorii medicali din linia 1

Deși autoritățile dau asigurări că instituțiile medicale dispun de echipamentul tehnico-material necesar pentru protecția personalului medical în lupta cu COVID-19, sindicaliștii spun că primesc mai multe sesizări de la lucrători medicali din toată țara, care susțin contrariul.

Într-un apel adresat premierului Ion Chicu și ministrului Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Federația Sindicală „Sănătatea” își exprimă îngrijorarea în legătură cu asigurarea insuficientă cu echipamente de protecție pentru personalul medical din sistemul de sănătate din RM, îndeosebi pentru cei care sunt implicați direct în tratarea pacienților infectați cu virusul COVID-19.

„Inspectoratul Muncii al Sindicatelor din cadrul CNSM a recepționat în aceste zile multiple adresări de la personalul medical din instituțiile medicale din localitățile urbane și rurale, care atenționează lipsa dotării personalului medical cu echipamentul de protecție necesar. Lipsa echipamentelor adecvate mărește probabilitate de infectare a personalului medical cu acest virus și expune unui risc sporit capacitatea instituțiilor medicale de a gestiona această criză corespunzător”, se arată în apel.

Totodată, sindicaliștii fac referință la recomandarea Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, conform căreia personalul medical care intră în contact cu pacienții infectați trebuie să ia măsuri de precauție la cel mai înalt nivel. Această recomandare presupune asigurarea cu echipamente de protecție a personalui medical, pentru a le asigura sănătatea lor, dar și pentru a evita infectarea întregii echipe de lucru, fapt ce poate sista activitatea sau diminua numărul lucrătorilor medicali aflați la dispoziția pacienților.

„Toate măsurile de precauție necesită a fi întreprinse pentru a evita spre exemplu, situația Spitalului Județean din Suceava, România, care a fost nevoit să fie închis temporar, unde numărul salariaților infectați cu COVID-19 a trecut de 90. În acest caz, conducerea spitalului a fost acuzată de faptul că nu a luat măsuri suficiente pentru protecția medicilor și prevenirea infectării lor. Mai mult, nu au fost puse la dispoziția medicilor echipamente de protecție suficiente și nici instruirea corespunzătoare a personalului nu a fost asigurată”, subliniază sindicaliștii.

În contextul pandemiei, CNSM și Federația Sindicală „Sănătatea” solicită Guvernului Republicii Moldova să întreprindă o serie de măsuri de protecție a cadrelor medicale:

- Asigurarea urgentă a personalului medical și nemedical din Instituțiile Medico-Sanitare Publice (IMSP) cu echipamente și mijloace de protecție indiividuală și colectivă, conform cerințelor epidemiologice;

- Pregătirea urgentă a tuturor IMSP pentru activitate în condițiile pandemiei COVID-19;

- Intensificarea instruirii lucrătorilor din instituțiile medico-sanitare, farmaceutice și a studenților, propagarea activă a măsurilor de profilaxie a COVID-19 în rândul populației, utilizând toate instituțiile de comunicare în masă, indiferent de formele lor de proprietate;

- Asigurarea cu spațiu de cazare a personalului medical care a fost în contact și sunt antrenați în tratamentul bolnavilor cu COVID-19 pentru izolare și carantină;

- Testarea prioritară a personalului medical aflat în zone de risc sporit de infectare;

- Majorarea urgentă a salariului lucrătorilor din domeniul sănătății, conform valorii muncii lor pentru societate;

- Monitorizarea respectării riguroase a procedurilor în toate spitalele din țară.

Amintim că astăzi Avocatul Poporului a declarat că mai mulți medici sunt la un pas de a depune cereri de demisie din cauza lipsei echipamentului de protecție care ar oferi o siguranță personalului medical în momentul acordării asistenței medicale. Ombudsmanul Mihail Cotorobai spune că a primit asemenea informații săptămâna curentă de la reprezentanți ai mai multor instituții medico-sanitare publice din țară.

De cealaltă parte, Ministerul Sănătății califică informațiile difuzate de ombudsman drept eronate și dă asigurări că instituțiile medicale, în mod special, cele implicate în combaterea virusului COVID-19, dispun de echipamentul tehnico-material necesar pentru protecția personalului medical.

Citeşte mai mult despre

comentarii: