image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu / Jurnal.md

FOTO // Părinții cer Guvernului redeschiderea grădinițelor: „Una din soluții ar fi să dăm statul în judecată”

Mai mulți părinți nemulțumiți de faptul că Guvernul nu reacționează în niciun fel la solicitările lor de a redeschide instituțiile de educație timpurie au organizat un protest pașnic „Copiii mor – Guvernul tace”.

Din cauza pandemiei COVID-19, instituțiile de învățământ din Republica Moldova și-au sistat activitatea din 11 martie. Timp de patru luni părinții au fost pe post de cadre didactice, asistenți medicali, bucătari pentru odraslele lor.

protestprotest

Mulți dintre aceștia au fost nevoiți să-și lase copiii fără supraveghere toată ziua, mergând la serviciu pentru a le asigura un trai decent. Din nefericire din acest motiv doi copii și-au pierdut viața fiind lăsați acasă singuri.

protestprotest

Nemulțumiți de faptul că statul nu reacționează la nicio solicitare de a redeschide instituțiile de educație timpurie sau de a găsi careva soluții pentru părinții care sunt nevoiți să muncească în timp ce copiii lor rămân acasă singuri, mai mulți părinți au protestat astăzi în fața Guvernului.

protestprotest

De patru luni nu funcționează grădinițele, cei de la Guvern, minister nu și-au asumat grija pentru acei 150.000 de copii care din data de 11 martie au fost pur și simplu aruncați în stradă, trimiși acasă. Părinții pot să găsească soluții pentru o perioadă scurtă de timp, dar pentru patru luni este imposibil, deoarece trebuie să meargă la serviciu pentru a le asigura copiilor hrană, educație, un viitor. Cu părere de rău, cele două decese ale copiilor au fost trecute în tăcere de către cei de la Guvern. În schimb Guvernul nostru îi vede foarte bine pe acei oameni care merg în aer liber să se plimbe prin levănțică”, menționează Ala Revenco, fondatoarea AO „Părinți Solidari”.

protestprotest

protestprotest

Organizatorii protestului susțin că au depus acum o lună o petiție adresată tuturor organelor de resort, însă doar MECC a reacționat, specificând că elaborează un set de măsuri sanitaro - epidimiologice pentru redeschiderea grădinițelor.

protestprotest

„Una dintre soluții ar fi să dăm statul în judecată”

În timp ce autoritățile nu reacționează în niciun fel la solicitările părinților, aceștia se gândesc să dea statul în judecată.

Autoritățile ne transmit prin intermediul presei că nu pot fi redeschise în aceste momente grădinițele, dar nici nu încearcă să găsească careva soluții. Solicitările noastre se devizează în două categorii.

1. Redeschiderea treptată a grădinițelor pentru un număr redus de copii cu toate măsurile de profilaxie necesară.

2. Statul să acorde protecție socială acelor părinți care în această perioadă de patru luni de zile au efectuat lucrul grădinițelor, copiii au stat acasă cu părinții, au făcut lecții online chiar și acei din grădinițe, au fost alimentați de către părinți.

În continuare nu o să batem la ușa guvernului, nu are rost. Una dintre soluții ar fi să dăm statul în judecată. Încă nu avem resursele necesare și suntem deschiși să colaborăm cu avocații pentru drepturile omului, am fi foarte recunoscători dacă aceștia sunt dispuși să ne ajute”, a declarat Ala Revenco.

protestprotest

protestprotest

protestprotest

FOTO: Nadejda Roșcovanu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: