image
Sursa foto: Christian CREUTZ

REZOLUȚIE privind anularea alegerilor din Chișinău, votată de Parlamentul European: „E cea mai dură din ultimii 10 ani”

UPDATE // Parlamentul European a votat o rezoluție prin care condamnă anularea alegerilor din Chișinău și solicită Comisiei Europene suspendarea sprijinului bugetar pentru RM, dar și a asistenței macrofinanciare pentru țara noastră. „Pentru” au votat 343 de europarlamentari, „împotrivă” - 35, iar 160 s-au abținut.

„Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate Rezoluția privind Republica Moldova ca urmare a anulării alegerilor municipale de la Chișinău. Este cea mai dură rezoluție despre Moldova adoptată de Parlament în ultimii 10 ani. Trebuie să scoatem Moldova din fundătura în care a fost dusă. Cetățenii Republicii Moldova merită o viață mai bună”, a comentat Siegfried Mureșan, europarlamentar din cadrul grupului Partidului Popular European.

„Parlamentul European așteaptă ca Comisia Europeană să suspende orice plăți prevăzute pentru debursarea asistenței macrofinanciare acordate RM. Consideră că orice decizie privind plățile viitoare ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare și cu condiția că acestea sunt în conformitate cu standardele internaționale. Se cere suspendarea de către Comisia Europeană a sprijinului bugetar, în baza precedentului din iulie 2015, când suportul bugetar a fost suspendat în urma crizei bancare”, se spune în textul rezoluției (textul rezoluției mai jos).

rezoluție în Parlamentul European privind anularea alegerilor din RM by Jurnal on Scribd

UPDATE 11.52 // Dezbaterile din Parlamentul European în privința Republicii Moldova s-au încheiat. După discuțiile despre Somalia și Burundi, europarlamentarii vor vota o rezoluția comună cu referire la țara noastră.

În total, au fost înregistrate șase proiecte de rezoluții, dar deputații europeni urmează să ajungă la un acord.

În proiectul de rezoluție înregistrat de PPE se propune suspendarea sprijinului bugetar pentru RM, dar și a asistenței macrofinanciare, iar în noile condiții înaintate guvernării de la Chișinău se regăsesc validarea alegerilor din Chișinău și anularea sistemului electoral mixt.

Agenda Parlamentului European conține șase proiecte de rezoluții privind situația din Republica Moldova. Anularea alegerilor din Chișinău, câștigate de Andrei Năstase, este criticată dur de diverse grupuri politice din forul legislativ european: PPE, ALDE, Conservatorii și Reformiștii Europeni, Grupul Verzilor, Grupul Confederal al Stângii Unite Europene și Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților.

dezbateri PEdezbateri PE

Noutăţile partenerilor

comentarii: