image
Sursa foto: mfa.gov.md

Rusia, deranjată de acordul semnat între RM, Ucraina și Georgia: „O îndeplinire a ordinelor venite din SUA”

Federația Rusă critică dur memorandumul de înțelegere semnat la Kiev între Republica Moldova, Georgia și Ucraina privind cooperarea in domeniul integrării europene, calificând inițiativa drept „o îndeplinire a ordinelor venite din Statele Unite”.

„De fapt, aceasta este o încercare de a construi o altă linie de „cordon sanitar” împotriva Rusiei în partea de sud a spațiului post-sovietic. Acesta este un alt exemplu de punere în aplicare a strategiei „Anaconda” prin care se urmărește înghițirea Rusia într-un inel de alianțe ostile. Acesta a fost și scopul GUAM-ului în timpul lui Saakashvili și acum e vorba de reluarea acestui proiect agresiv", a declarat, pentru Ria Novosti, membrul Comisiei pentru afaceri internaționale a Dumei ruse, Elena Panina.

Aceasta a adăugat că alianța dintre cele trei state nu ar avea nimic în comun cu procesul de integrare europeană, întrucât, în opinia sa, șansele Ucrainei și Georgiei de a intra în UE sunt aproape de zero, iar pentru Moldova sunt relevante numai dacă este absorbită de România.

„În ceea ce privește Moldova, spre deosebire de Ucraina, în ultimii ani s-a străduit să îmbunătățească relațiile cu Rusia și chiar după alegerea noului președinte Maia Sandu, nu intenționează să rupă cumva brusc legăturile cu Moscova. Alianța dintre cele trei state nu pare a fi o inițiativă a lor. Mai degrabă, seamănă cu dezvoltarea metodologiei geopolitice a Departamentului de Stat, cu o îndeplinire a ordinelor venite din SUA”, a adăugat deputatul rus.

Precizăm că memorandumul semnat de miniștrii de externe din RM, Ucraina și Georgia, Aureliu Ciocoi, Dmytro Kuleba și David Zalkaliani, stabilește o serie de obiective de cooperare a țărilor asociate cu UE și oferă bază normativa pentru întreprinderea demersurilor diplomatice comune, consultări trilaterale, acțiuni de comunicare publică.

Noutăţile partenerilor

comentarii: