image
Sursa foto: Jurnal.md

Doga, despre declarația AȘM privind „operațiunea” Rusiei în Ucraina: „Președintele Academiei ne-a dat de rușinea lumii!”

Academicieniii se arată profund indignați, după ce, la 28 februarie, pe site-ul Academiei de Științe a R. Moldova (AȘM) a apărut o Declarație privind „dezaprobarea operațiunii militare” a Federației Ruse în Ucraina. Jurnal.md a discutat cu mai mulți reprezentanți ai mediului științific și toți spun că decizia de nu recunoaște invazia rusă în țara vecină drept război și de a utiliza în acest document limbajul Kremlinului și al propagandei rusești îi aparține conducerii AȘM, care nu s-a consultat cu nimeni dintre ei.

„Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei dezaprobă operațiunea militară a forțelor armate ale Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei, operațiune care nu poate avea vreo îndreptățire rațională și care contravine sistemului de securitate internațională, aducând pierderi și suferințe umane de neconceput”, se menționează în Declarație.

Doga: „Este o rușine a Academiei!”

Deși se vorbește din numele prezidiului AȘM, academicienii consideră că decizia de a emite Declarația în forma respectivă i-ar aprține exclusiv lui Ion Tighineanu, președintele instituției.

„Este o rușine a Academiei! Ne-a dat de rușinea lumii. Așa-i mentalitatea lor, mentalitatea așa-numitului șef al Academiei. El a repetat mesajul rusesc: „operațiune militară”, pentru că-i tremură fundul. Tighineanu ar fi trebuit din numele său să scrie, dar nu din numele Academiei. Pentru că toată lumea înțelege că e război, dar nu conflict sau operațiune”, a declarat pentru Jurnal.md academicianul Eugen Doga.

Ababii: „Ăsta-i genocid la scară largă, nu operațiune militară”

De aceeași părere în privința agresiunii rusești în Ucraina este și academicianul Ion Ababii: „Sunt revoltat, despre ce mai poate fi vorba? Ăsta-i genocid la scară largă, nu operațiune militară.”

Cu toate acestea, Ababii caută scuze pentru Tighineanu și presupune că greșeala ar aparține consilierilor președintelui, care ar fi pregătit Declarația și care (culmea!!!) n-ar înțelege deosebirea dintre un război și o operațiune militară. „De obicei, Tighineanu se sfătuiește cu cei din jur, însă de data aceasta pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă sunt de acord cu acest text. Cred că cei care l-au ajutat n-au înțeles până la capăt ce deosebire este între război și operațiune militară, fiindcă în asemenea cazuri toți oamenii normali au poziția asta – că e război, că e genocid”, a adăugat Ababii.

Șalaru: „Se cere demisia de urgență a lașilor din conducerea AȘM”

Totodată, pe rețelele de socializare, au apărut mesaje ale mai multor intelectuali, care se arată indignați de Declarația AȘM.

„Rog autorii acestei declarații să își analizeze și cântărească mai bine și mai științific ce se întâmplă acum în Ucraina. Aceasta nu este o operațiune militară, dar o agresiune militară neprovocată, un război al Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a subliniat Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene.

„Se cere demisia de urgență a lașilor din conducerea AȘM”, a scris Anatol Șalaru, președintele interimar al Partidului Unității Naționale.

Bahnaru: „Oare nu a sosit momentul ca să fie destituită această conducere analfabetă, perversă și trădătoare?

Cu un mesaj mult mai dur la adresa președintelui AȘM a venit Vasile Bahnaru, cercetător științific principal al Institutului de Filologie al Academiei:

„Așadar, AȘM, sub înțeleapta conducere a acad. Ion Tighineanu, își continuă calea de înaltă trădare nu numai a comunității științifice din RM, ci și a întregii comunități basarabene. A preluat conducerea AȘM în mod fraudulos (sunt suficiente probele oferite de ex-președintele AȘM) - preluarea interimatului de președinte al AȘM la indicația ex-premierului Pavel Filip, tăcerea angajantă în promovarea glotonimului „limbă moldovenească” de către tovarășul ex-președinte Dodon, invitarea la Academie, după primul tur al alegerilor prezidențiale, numai a candidatului I. Dodon, ignorând-o în mod intenționat contracandidata acestuia, care a obținut victorie etc. etc. Culmea tuturor faptelor eroice săvârșite de tovarășul Tighineanu însă o constituie declarația de dezaprobare a „operațiunilor militare” ale Rusiei! Toată lumea vorbește despre războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, iar AȘM nu vede în această crimă decât niște simple „operațiuni militare”! Mă adresez conducerii RM: oare nu a sosit momentul oportun ca să fie destituită această conducere analfabetă, perversă și trădătoare a intereselor naționale?!”, se întreabă Bahnaru.

A fost promovat în funcție de guvernarea Plahotniuc, la solicitarea lui Filip

Menționăm că, la 12 iulie 2019, academicianul Gheorghe Duca, ex-președinte al AȘM, a dat de înțeles de la tribuna Academiei că Ion Tighineanu a fost promovat la această funcție de către guvernarea Plahotniuc, la solicitarea fostului prim-ministru Pavel Filip.

„Foarte interesant s-a produs și procesul de schimbare a președinților academiei. Dar despre aceste lucruri poate voi scrie cândva într-un eseu cu titlul „Decapitare și trădare”. (...) Am crezut că era suficient de a-l numi pe dl Guceac (academicianul Ion Guceac – n.r.) președinte interimar, dar după aceasta situația s-a agravat și mai mult. Imaginați-vă cum m-am simțit eu, când am fost chemat din spital, de sub picurătoare, ca să mi se indice substituirea lui Guceac, care de fapt era unicul care avea mandat legal, cu academicianul Tighineanu, mandatul căruia era expirat de-acum de 2 ani”, a declarat Duca.

Jurnal.md l-a apelat în repetate rânduri pe președintele AȘM, Ion Tighineanu, pentru a afla și opinia sa despre recenta Declarație a Academiei, însă acesta nu a răspuns la telefon.

Noutăţile partenerilor

comentarii: