image
Sursa foto: Jurnal.md

Slusari, despre grâul scos din rezerva de stat: Nu-i clar în ce mod 16 000 de tone au ajuns la un singur agent economic

Deputații din Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari și Chiril Moțpan au declarat azi în cadrul unei conferințe de presă că au examinat procesul de vânzare a celor 16 mii de tone de grâu din rezerva de stat, proces care potrivit Agenției Rezerve Materiale din cadrul MAI face parte din procedura de „împrospătare a grâului alimentar din rezervele materiale de stat”

Deputații au constatat că vânzarea grâului se desfășoară în condiții lipsite de transparență și nu se știe din ce cauză acest grâu a ajuns la un singur agent economic.

Deputatul Alexandru Slusaria declarat că analizând informația au aflat că la Guvern se pregătește o hotărâre, potrivit căreia urmează a fi vândute 24 mii de tone de grâu din rezerva de stat. Anterior conducerea Agenției a anunțat că este scos din rezervă roada de grâu din 2016.

„Procesul de împrospătare este necesar, dar după un an de secetă, când avem prețuri mari pe piață la grâu, apare întrebarea cine și cum a decis să scoată acest grâu. Nici într-un caz nu trebuie exportat, ci trebuie utilizat pentru necesitățile interne. Până la viitoarea recoltă avem peste patru luni. Grâu e tot mai puțin, riscăm să ne confruntăm cu o majorare a prețurilor, inclusiv la pâine” a spus Slusari

Deputatul a reiterat că este foarte important ca procedura să fie transparentă și ca acest grâu să ajungă la întreprinderile de panificație din RM.

„Noi nu am înțeles după ce criterii a fost eliberat acest grâu unui agent economic, fiind scos timp de câteva zile pe parcursul săptămânii trecute. El a depus garanția finaciar-bancară, aparent a respectat procedura, dar și Franzeluța și alte întreprinderi de panificație au venit cu solicitări dar au rămas nu se știe de ce înafara acaestui proces”, a mai spus Alexandru Slusari.

Deputatul Chiril Moțpan a declarat că va aborda acest subiect la Consiliul Suprem de Securitate. Totodată deputații au solicitat ca șeful Agenției Rezerve Materiale din acdrul MAI să se prezinte miercuri la Comisia parlamentară pentru agricultură.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: