image
Sursa foto: AP

Miniştrii agriculturii ţărilor G20, îngrijoraţi de utilizarea frecventă a măsurilor protecţioniste

Ţările G20 sunt îngrijorate de utilizarea tot mai frecventă a măsurilor comerciale protecţioniste şi şi-au luat angajamentul de a reforma regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului cu privire la agricultură, se arată în declaraţia comună a miniştrilor agriculturii, semnată la Buenos Aires.

"Suntem îngrijoraţi de utilizarea tot mai mare a măsurilor netarifare protecţioniste, incompatibile cu regulile OMC. Ne afirmăm atât drepturile, cât şi obligaţiile noastre incluse în acordurile OMC, precum şi angajamentul nostru de a ne baza măsurile sanitare şi fitosanitare, reglementările tehnice privind standardele, orientările şi directivele internaţionale, recomandările stabilite de organizaţiile internaţionale relevante, evaluarea riscului adecvat circumstanţelor, precum şi să ne abţinem de la adoptarea nenecesară a obstacolelor în calea comerţului internaţional", se arată în declaraţia comună, semnată inclusiv de reprezentantul Statelor Unite.

De altfel, produsele agricole ale Statelor Unite au şi fost ţinta unor măsuri de retorsiune ale Chinei, Mexicului, Canadei şi Uniunii Europeane ca răspuns la taxele vamale americane pe oţel şi aluminiu.

Potrivit Reuters, care-l citează pe Secretarul Agriculturii al SUA, Sonny Perdue, administraţia preşedintelui Donald Trump intenţionează să aplice un plan de subvenţionare a agricultorilor americani cu o valoarea estimată între şapte şi opt miliarde de dolari, cu scopul atenuării efectelor pe care sancţiunile le au asupra sectorului agricol american.

Miniştrii de agriculturii şi-au asumat, de asemenea, să aducă şi schimbări regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) care guvernează comerţul cu produse agricole - fără însă, să se menţioneze şi modalităţile în care acest lucru va fi făcut.

"Recunoscând rolul important al OMC, suntem de acord să continuăm procesul de reformare al regulilor comerciale din domeniul agricol în cadrul mandatului existent", se precizează în declaraţia comună.

Declaraţia vine pe fondul unor promisiuni deja făcute, miercuri, de către Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker lui Donald Trump cu privire la reformarea OMC. De altfel, în lunile anterioare, au apărut mai multe informaţii conform cărora preşedintele american ar intenţiona scoaterea Statelor Unite din OMC - un scenariu, oricum, discutabil întrucât ar avea nevoie de aprobarea Congresului.

Concluziile cu privire la ameninţările la adresa comertului internaţional al miniştrilor agriculturii ţărilor G20 sunt similare cu cele din urmă cu o săptămână ale miniştrilor de finanţe ai aceluiaşi grup. În declaraţia semnată de miniştrii de finanţe, în rândul ameninţărilor la adresa comerţului erau incluse creşterea vulnerabilităţilor financiare, intensificarea tensiunilor comerciale şi a celor geopolitice, dezechilibrele globale şi inegalitatea.

Printre temele majore discutate în cadrul întâlnirii miniştrilor agriculturii statelor G20 s-au mai numărat gestionarea responsabilă a solului, reducerea risipei alimentare şi rolul tehnologiei în agricultură.

Grupul ţărilor G20 deţine 60% din totalul suprafeţei agricole de la nivel global şi sunt responsabile pentru 80% din producţia de produse agricole.

Citeşte mai mult despre

G20

Noutăţile partenerilor

comentarii: