image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

Expert IDIS „Viitorul”: „Rușii la noi vor juca varianta moale pentru a arăta că ei pot cuceri un teritoiu și prin alt mod”

Multe sunt ipotezele care conturează o posibilă continuare a crizei regionale de securitate, iar în ceea ce privește Republica Moldova, există voci care afirmă că Rusia este cointeresată de o escaladare militară și în țara noastra, dar și idei care susțin că șantajul energetic și alte instrumente de care dispune Kremlinul sunt adevărații ași din mânecă. Expertul economic IDIS „Viitorul” este de părere că rușii nu opta petru aplicarea forței în RM, ci pentru un scenariu mai blând. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Economistul afirmă că Moscova nu va respecta scenariul ucrainean în cazul Republicii Moldova, care implică forța și acțiuni violente cu caracter militar, dar va opta pentru „varianta moale”. Iar acest ar urma să se întâmple pentru ca rușii să dovedească unei lumi întregi că sunt capabili și au instrumetele necesare pentru a supune un teritoriu și prin alte mijloace, nu neapărat război și violență.

„Atâta timp cât n-au venit facturile, oamenii doar bănuiesc că lucrurile sunt rele. Eu cred că rușii la noi vor juca varianta moale. Deci, nu vor merge cu chestiuni de forță pentru ca să arate că ei pot să cucerească un teritoiu și prin altă modalitate”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Acesta subliniază că rușii au investit în Transnistria în doar un an peste un miliard de dolari, ceea ce le-ar permite „să rezolve” chestiuni de oricare natură, dar, totuși, mai puțin militare. Surpizele însă care pot veni din stânga Nistrului sunt cele mai diverse.

„După ce ai băgat timp de un an de zile un miliard și 100 de milioane de dolari într-o regiune [Transnistria - n. red.], eu cred că acolo sunt bani ca să rezolvi diferite situații, și nu vorbesc militar. Eu cred că ei s-au pregătit foarte bine și nu m-aș mira de niciun fel de surprize”, a explicat economistul și expertul IDIS „Viitorul”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: