image
Sursa foto: Igor Dodon/facebook

Dodon a vizitat satul Cocieri; Nu suflă niciun cuvânt despre posturile militare ilegale și problemele create de Krasnoselski

Șeful statului Igor Dodon a vizitat joi, 2 iulie, localitățile din stânga Nistrului, Molovata Nouă și Cocieri, care mai bine de trei luni sunt înconjurate de multiple posturi ilegale, instituite de autoritățile neconstituționale de la Tiraspol.

Chiar dacă pentru prima oară în ultimii patru ani a pășit pe teritoriul acestor localități, președintele nu a suflat nici un cuvânt despre ilegalitățile la care se dedă regimul de la Tiraspol, condus de Vadim Krasnoselski, în raport cu oamenii din această regiune.

Pe pagina sa de facebook, dar și în emisiunea „Președintele vorbește”, Igor Dodon s-a lăudat că a vizitat joi, 2 iulie, satul Cocieri și că s-a întâlnit cu primarii și unii locuitori din aceste localități la sanatoriul „Struguraș” de pe malul Nistrului.

Actualmente aici sunt angajate 132 de persoane, dar din cauza pandemiei instituția la momentul actual nu funcționează. În cadrul discuției cu conducerea sanatoriului am ținut să subliniez interesul major al guvernării pentru redeschiderea stațiunilor balneoclimaterice din țară. Am remarcat că o asemenea decizie va fi luată de guvern doar în cazul dacă situația pandemică va avea o dinamică pozitivă și nu va exista riscul declanșării unor focare de infecție.

Ulterior am avut o întrevedere cu primarii localităților, consilierii locali și raionali din platoul Cocieri. În cadrul acesteia am vorbit despre cele mai stringente probleme cu care se confruntă localnicii: reparația drumurilor, renovarea clădirilor de menire socială, sprijin în realizarea unor proiecte investiționale de interes major pentru cetățenii din zona dată”, a menționat președintele.

Totodată el a adăugat că a avut o întrevedere cu un veteran de război, Vasile Tomceac, în vârstă de 98 de ani căruia i-a înmânat distincția Ordinul Republicii și a depus flori la monumentul eroilor din sat.

Ulterior președintele și-a filmat noul epizod din monologul „Președintele vorbește”la sanatorul „Struguraș” și a revenit pe malul drept al Nistrului.

Întors la Chișinău nu a pomenit niciun cuvânt despre problemele reale ale oamenilor din aceste localități care au fost izolate timp de aproape trei luni de restul lumii și care mai sunt înconjurate de posturi militare neconstituționale.

Recent asociația Promo-Lex a dat publicității un raport de monitorizare a situației respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a RM, în contextual pandemiei de Covid-19.

Potrivit raportului,din luna martie până în prezent, situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a înregistrat un regres, iar consecințele negative vor agrava unele probleme ignorate și nerezolvate pe parcursul a numeroși ani.

Astfel, pe timp de pandemie locuitorii din regiunea transnistreană au rămas complet izolați iar părțile implicate în dialog nu au putut soluționa problemele elementare ale acestora.

Cea mai mare problemă a fost instalarea celor 37 de posturi militare nelegitime în Zona de Securitate. Aceste probleme au creat altele. Oamenii au fost izolați. Cei din Cocieri, Molovata Nouă au rămas cu o singură cale de acces, bacul de pe Nistru. Deseori acesta era supraaglomerat și acest fapt i-a indignat pe oameni. Ca urmare a restricțiilor, la mai multe categorii de persoane li s-a îngrădit dreptul la libera circulație. Este vorba de medici, fermieri și unii angajați ai instituțiilor de stat cum este poliția.

Deși în procesul de negocieri dintre autoritățile de la Chișinău și Tiraspol s-a decis crearea unor liste, Tiraspolul oricum nu a permis medicilor care activau în instituții subordonate Chișinăului să treacă de pe un mal pe altul. Problema a fost soluționată cu ajutorul UE care le-a asigurat medicilor originari din stânga Nistrului cazare temporară pe malul dreptul al Nistrului de care beneficiază până în prezent.

Totodată posturile militare ilegale, instituite de autoritățile neconstituționale de la Tiraspol, continuă să împovăreze viața oamenilor din regiune. Autoritățile neconstituționale au ignorat solicitările primarilor și ale Biroului de reintegrare de la Chișinău care au cerut în repetate rânduri eliminarea acestora.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: