image
Sursa foto: privesc.eu

Până la sfârșitul anului, RM va primi 46,5 milioane de dolari de la FMI; Programul cu Fondul Monetar, extins până în 2020

Misiunea FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experți în cadrul celei de-a patra și celei de-a cincea evaluări ale programului economic susținut de Fondul Monetar Internațional. Astfel, Republica Moldova va putea primi tranșa de 46,5 milioane de dolari SUA în anul 2019.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă susținută de șeful Misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI), Ruben Atoyan, și premierul Maia Sandu, la sfârșitul vizitei experților FMI la Chișinău.

Totodată, s-a luat decizia de extindere a programului cu FMI până în luna martie 2020, pentru a finaliza cu succes implementarea lui.

Restabilirea relațiilor cu partenerii de dezvoltare și deblocarea asistenței financiare e una dintre prioritățile actualului cabinet. Sunt bucuroasă să anunț încheierea cu succes a două evaluări - evaluarea 4 și 5 - în cadrul programului cu FMI. După adoptarea de către consiliul director al Fondului a acordului pe care l-am convenit astăzi, RM va putea primi tranșa de 46,5 milioane dolari SUA în anul 2019. În cadrul acestor întâlniri am convenit extinderea programului actual cu FMI până în martie 2020. Am făcut acest lucru pentru a putea beneficia de toată asistența macrofinanciară din partea UE. Cunoașteți că putem să beneficiem de această asistență macrofinanciară doar dacă avem un program cu FMI. Am convenit mai multe acțiuni și decizii pe care urmează să le ia Guvernul și Parlamentul”, a declarat Maia Sandu.

Cunoașteți că programul cu FMI a fost suspendat din cauza deciziilor nepotrivite ale guvernului precedent, în special care țin de amnistia fiscală, dar și alte decizii care au dezechilibrat bugetul RM. Am convenit măsuri concrete care ar reechilibra bugetul și a permite ca toate cheltuielile importante, care țin de achitarea salariilor, cheltuieli pentru păturile social vulnerabile să fie achitate. Cea mai importantă componentă este posibilitatea noastră de a obține granturi din partea UE de 1,3 miliarde de lei. Sunt bani pe care îi aducem în bugetul RM datorită faptului că suntem o echipă responsabilă, care a reușit să câștige încrerea finanțatorilor externi”, a mai adăugat Maia Sandu.

La rândul său, șeful Misiunii Fondului Monetar Internațional, Ruben Atoyan, a declarat că următoarea tranșă va putea fi deblocată în 2020.

Misiunea FMI și autoritățile RM au ajuns la un acord la nivel de experți în contextul celei de-a patra și celei de-a cincea evaluări a programului de reforme economice susținut prin acordul pe trei ani, finanțat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) și Mecanismului de finanţare extinsă (EFF). Acest acord se preconizează a fi aprobat de către conducerea FMI și Consiliul de Directori Executivi. Subiectul dat ar putea fi dezbătut la ședința Consiliului de Directori Executivi al FMI în septembrie 2019, cu condiția implementării de către autorități a acțiunilor prealabile convenite, menite să asigure sustenabilitatea finanțelor publice, îmbunătățirea disciplinei fiscale și înregistrarea progreselor în reabilitarea sectorului financiar-bancar. În urma finalizării evaluării programului, RM va beneficia de 33,6 milioane DST (drepturi speciale de tragere) (circa 46,5 milioane dolari SUA)”, a declarat șeful misiunii FMI.

Ruben Atoyan s-a mai referit la creșterea PIB-ului cu 4 la sută în 2018, această creștere fiind susținută de cererea internă puternică, și a menționat că se așteaptă ca în anul 2019 creșterea să rămână robustă, la nivelul de circa 3,5 la sută.

Inflația a scăzut brusc în anul 2018, în mare parte datorită prețurilor reglementate mai mici și aprecierii puternice a ratei nominale de schimb a monedei naționale. Totodată, se atestă presiuni inflaționiste și ne așteptăm că rata inflației va atinge valoarea maximă de circa 7,5 la sută la sfârșitul anului curent”, a adăugat șeful misiunii.

Experții FMI au ajuns la un acord în privința măsurilor bugetar-fiscale necesare pentru a neutraliza devierile de la politicile convenite cauzate de adoptarea pachetului de inițiative fiscale, amnistiei capitalului și amnistiei fiscale, care au subminat obiectivele programului și au dus la creșterea presiunilor asupra bugetului de stat. Autoritățile planifică să aprobe o rectificare adecvată a bugetului pentru anul 2019, în vederea reducerii vulnerabilităților bugetar-fiscale, fără a fi prejudiciate cheltuielile sociale prioritare. Autoritățile au înregistrat un progres remarcabil în reabilitarea sistemului bancar. În rezultat, se atestă o îmbunătățire vizibilă a situației băncilor, avem o revigorare a creditării economiei și o reducere a cotei creditelor neperformante. S-a convenit că în perioada ce urmează va fi acordată prioritate finalizării reformelor în sectorul bancar, revigorării eforturilor de recuperare a activelor sustrase de pe urma fraudei bancare din 2014 și eliminării vulnerabilităților din sectorul financiar nebancar”, a adăugat oficialul.

În continuare, politica monetară trebuie să se axeze pe obiectivul menținerii stabilității prețurilor, a atenționat șeful misiunii Fondului Monetar.

În luna iunie Banca Națională a Moldovei a majorat într-o manieră adecvată rata de bază, ca răspuns la accentuarea presiunilor inflaționiste. BNM trebuie să fie pregătită să întreprindă măsuri suplimentare, așa încât să apropie inflația de ținta de 5 la sută. Strategia BNM de a a permite o mai mare flexibilitate a ratei de schimb a monedei naționale - cu intervenții care se limitează doar la atenuarea volatilității excesive - va conduce la consolidarea credibilității regimului de țintire a inflației”, a mai spus șeful Misiunii Fondului Monetar Internațional, Ruben Atoyan.

La final, oficialul a punctat: „Noul Guvern și-a asumat angajamentul să promoveze reformele macroeconomice, pentru ca programul susținut de FMI să fie finalizat cu succes.”

Precizăm că o echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional, condusă de Ruben Atoyan, s-a aflat în vizită la Chișinău în perioada 26 iunie - 10 iulie 2019, pentru discuții cu autoritățile RM. Asta după ce Guvernul a inițiat convorbiri de urgență cu FMI pentru a primi ultimele două tranșe din împrumutul acordat în 2016, în valoare totală de 66 de milioane de dolari. Acestea au fost suspendate anul trecut, după ce fosta guvernare a adoptat controversata lege a amnistiei fiscale, care a fost calificată drept tentativă de legalizare a averilor dobândite ilicit, inclusiv în urma jafului din sistemului bancar.

Citeşte mai mult despre

FMI

Noutăţile partenerilor

comentarii: