image
Sursa foto: jobilist.md

Averea judecătorilor din Dondușeni, sub lupa Jurnal TV; Ce bunuri au în proprietate și ce indică în declarațiile oficiale

Au un salariu lunar de peste 20 de mii de lei. Unii beneficiază chiar și de mașini oferite de stat. Chiar și așa, o bună parte dintre judecători își subestimează bunurile, pe care declară că le dețin oficial. Alții au afaceri scrise pe numele copiilor sau ale rudelor. Echipa Jurnal TV a examinat declarațiile de avere și interese personale depuse de către unii magistrați pentru anul 2020. Pentru început, am analizat cum trăiesc judecătorii din raionul Dondușeni.

Judecătoarea Lucia Danilișin a indicat în declarația de avere și interese pentru 2020 că a ridicat un salariu de 274. 752.07 lei, cam peste 22 de mii de lei pe lună și 124. 920 lei drept pensie, oferită de Compania Națională de Asigurări Sociale.

Conform declarației, soțul magistratei a adus acasă un salariu de doar 28.710 lei, de la un SRL. Oficial, familia Danilișin deține un teren agricol evaluat la cinci mii de lei, două apartamente la bloc și o casă în centrul orașului Dondușeni. Lucia Danilișin s-a arătat uimită că am întrebat-o de declarația de avere și interese.

Lucia Danilișin, judecător, Dondușeni: „Toată averea pe care o am la moment. -Mai exact? -Salariu, pensia, casa vizavi, nefinisată, și un apartament cu o odaie, dăruit de părinți soțului. Mulți ani în urmă...”

Dar să le luăm pe rând. Oficial, familia Danilișin indică în declarația de avere și interese că deține două autoturisme. O mașină a fost evaluată la 0 lei, cealaltă - la peste 154 mii lei.

Lucia Danilișin, judecător, Dondușeni: „Mașini aveți? -Mașini? Am. Un Audi, din 1989. -Evaluat la cât? -La 0 lei. Este fără evaluare, că are 32 de ani și o Toyota, din 2010. Este scrisă evaluarea dar nu țin minte... Vreo 7-8 mii de euro. Și plus vămuirea. -Aici despre vămuire nu este scris. -Este scris. Uitați în declarație. -Poftim. -Eu nu văd fără ochelari” .

La capitolul bunuri imobile, judecătoarea Lucia Danilișin a indicat două apartamente. Unul obținut prin donație și evaluat la peste 22 mii de lei, iar altul a fost procurat în 2007, cu 25 de mii de lei. Ambele imobile se află în orașul Dondușeni. Judecătoarea s-a arătat surprinsă că ar fi indicat în declarația de avere și interese tocmai două apartamente.

Lucia Danilișin, judecător, Dondușeni: „Aici aveți înregistrate două apartamente. Unul de 25 de mii de lei și altul de 22 de mii de lei. -Eu mă duc să îmi deschid declarația. Așteptați aici”.

Lucia Danilișin s-a retras în biroul ei din Judecătoria Dondușeni și a început față de echipa Jurnal TV să examineze fiecare declarație de avere depusă pană în 2020. la început, nu-și amintea de cel de-al doilea apartament. Mai târziu și-a amintit...

Lucia Danilișin, judecător, Dondușeni: „Cel de-al treilea apartament a fost mai demult privatizat, care i l-am dăruit fiicei, cu două odăi, căci a participat și ea la privatizare. Dar asta a fost demult. -Dar el figurează în declarația dumneavoastră. -Eu nu știu care apartament figurează, pentru că eu nu am în față altă declarație decât asta, care am depus-o eu”.

Declarația a fost depusă la sfârșitul lunii martie curent. Lucia Danilișin a indicat că locuiește într-o casă nefinisată de 89 metri pătrați, evaluată la peste 150 mii de lei, procurată acum zece ani, aflat chiar în centrul orașului Dondușeni. Vizibil, imobilul este cu mult mai mare decât suprafața indicată.

Lucia Danilișin, judecător, Dondușeni: „Apartament în 2007, în recepție. Nu poate fi. Eu nu l-am recepționat. Recepție poate fi numai la casă. Recepție la apartament nu poate fi, pentru că eu nu l-am construit. Nu știu. Acuși o să vină specialistul și ne clarificăm. Și aici suprafața de 158”.

După ce am plecat din birou, Lucia Danilișin a depus a treia declarație de avere și interese. Ea a înlocuit suprafața unui apartament cu cea a casei. A modificat prețul unui autoturism. De fapt, a indicat că l-a procurat cu zece mii de lei mai scump decât în declarația anterioară. La capitolul ”salariul soțului”, judecătoarea a indicat un salariu de 1640 de lei obținut de la compania care îi aparține tot lui, II „Danilișin Ion". Am căutat informații despre această companie și am aflat că ea nu mai activează cu acest nume. Însă am descoperit că Ion Danilișin este administrator la compania SRL NORD.DAN-D.I.L. iar ginerele magistratei este fondatorul. Mai mult, cu această denumire își desfășoară activitatea un magazin alimentar, care se află lângă casa familiei Danilișin, în centrul orașului Dondușeni. Oamenii din localitate care au dorit să își păstreze anonimatul ne-au spus că pe acte figurează ginerele și soțul magistratei, de facto, stăpâna magazinului ar fi chiar Lucia Danilișin. Acesta activează în sistemul judecătoresc din anul 1990.

Colega ei din aceeași instanță, Tatiana Sobolschi, indică în declarația sa de avere și interese pentru 2020 un salariu de 285. 546.88 lei. În acte se arată că a procurat o casă de 100 de metri pătrați cu aproximativ 16 mii de lei. Imobilul se află în satul Tîrnova. Localnici afirmă că prețurile la astfel de case se ridică ca câteva zeci de mii de euro și nu 16 mii de lei, cum ar fi indicat Tatiana Sobolschi.

Tatiana Sobolschi, judecător, Dondușeni: „Toată averea mea, ce am eu. Care este problema? -Nu este problemă. Salariu, casă? -Salariul, casă pe care ați filmat-o deja recent, ați văzut. Mașini, teren care am, are soțul. -Casa dumneavoastră ați evaluat-o la 16 mii de lei? -Mă rog, așa au evaluat-o, procurată în 2004. -În 2014. -Da, în 2014. Noi mai demult locuim acolo. -Atât valorează ea? -Mă rog... Da”.

Tatiana Sobolschi a indicat în acte că soțul său, care activează la Inspectoratul de Poliție Dondușeni,a ridicat un salariu de 75.793.56 lei. Magistrata indică și un venit suplimentar de 145 mii de lei parvenit de la o companie specializată în servicii de transport.

Tatiana Sobolschi, judecător, Dondușeni: „-Este indicată funcția soțului în declarație. Lucrează în poliție, la stat. -Aveți indicat de la serviciul transport. Este salariu sau dividente? -Sunt dividente. -Este indicat salariu. -Mă rog, sunt niște venituri din transport. Este o mașină, care lucrează în arendă și are venituri, în urma la mașină”.

Familia Sobolschi are în posesie trei terenuri - două agricole și unul intravilan. La capitolul „bunuri mobile”, Sobolschi indică două autoturisme. Un Opel Corsa, cumpărat cu 30 de mii lei, și altul Kia Carens, procurat în 2020 cu 7800 euro. Este indicat și un camion de 180 de mii lei și o remorcă de 79 de mii lei.

Tatiana Sobolschi, judecător, Dondușeni: „Două. A mea și a soțului. - Autoturisme? Aveți remorcă, camion pe care le dați în arendă? - Da. Camionul, da. Și remorca este dată în arendă”.

Familia Sobolschi a contractat patru credite în valoare de peste 475 de mii de lei, un credit de 7800 de euro, dar și o datorie de zece mii de euro, care urma să fie stinsă în 2020.

Tatiana Sobolschi, judecător, Dondușeni: „Ați accesat credite bancare? -Da. Mi-am procurat mașina și am beneficiat de un credit bancar. Da. Și eu, și soțul avem credite înregistrate. -Aveți cinci. -Mă rog, pe care le achităm regulat. Noi nu suntem creditori cu rea credință, avem datorii față de stat și ne facem obligațiile față de ceea ce facem. -Vă ajunge salariul ca să achitați creditele? Aveți și de 100 de mii, și de 250 de mii. -Da. Sunt pe un termen mai îndelungat, care îmi permite lunar să achit toate datoriile pe care le am din salariu, alte venituri”

Tatiana Sobolschi a devenit judecător în 2019 și a fost numită la Judecătoria Dondușeni pe un termen de cinci ani. Atât în cazul bunurilor imobiliare, cât și al celor mobile, magistraţii nu se jenează să diminueze preţurile în declarațiile de avere. Legea cere să fie indicată valoarea conform estimării cadastrale, care însă, de cele mai multe ori, nu corespunde valorii de piață. Folosindu-se de asta, dar și de alte lacune legislative, unii judecători declară prețuri nereal de mici. Bunăoară, președintele Judecătoriei Dondușeni, Lilia Țurcan, care lucrează în sistem din 1994, susține că locuiește în casa socrilor din satul Cernoleuca, deși în actul depus la Autoritatea Națională de Integritate, ea indică o casă de 172,3 metri pătrați, obținuță în anul 2008 cu 180 mii lei. Am încercat să discutăm cu Lilia Țurcan, însă nu am găsit-o la sediul Judecătoriei Dondușeni.

Secretara ne-a recomandat să așteptăm în hol, pană va lua legătura cu Lilia Țurcan. Aproape o oră am așteptat pe holul instanței, pană magistrata va răspunde la apelurile insistente ale secretarei sale.

Lilia Țurcan, președintele Judecătoriei Dondușeni: „Eu m-am dus la Edineț. Mi-am făcut lucrul și am plecat cu darea de seamă la Chișinău. Ea pe urmă m-a anunțat. Dar vreau să vă aduc la cunoștință că am în gestiune patru sedii și niciodată nu programez. Unde am de lucru, acolo mă duc”.

Lilia Țurcan a indicat în declarația de avere și interese pentru anul 2020 că a ridicat un salariu de 429. 256.06 lei, iar soțul său a fost remunerat cu 76.797.79 lei. În act, magistrata a scris că soțul este pensionar al MAI și a beneficiat de pensie în sumă de 54. 300.58 lei. La capitolul ”bunuri imobile”, familia Țurcan arată o casă, estimată la 180 mii lei, dar și opt terenuri, dintre care șase sunt agricole, iar două intravilane. Toate sunt evaluate la 0 lei.

Lilia Țurcan, președintele Judecătoriei Dondușeni: „Cum la zero lei evaluate? Nu poate să fie la zero lei? Ele sunt date în arendă și eu am scris venitul din arendă. Ele nu pot să fie evaluate la zero lei. -În declarație toate sunt la zero lei. -Nu știu. Eu o să vin și o să mai controlez odată. O să telefonez la ANI și o să întreb care este greșeala, că dacă este o greșeală se poate de corectat. Legea ne permite. Dar nu cred ca să fie zero lei”.

Președintele Judecătoriei Dondușeni a indicat un venit anual de 21 de mii de lei obținut din darea în arendă a terenurilor. La capitolul ”bunuri mobile”, familia Țurcan deține doar un autoturism Mitsubishi Pajero Sport, procurat în anul 2011 cu 32 de mii de dolari. În act, Lilia Țurcan a indicat că a luat un credit pe numele său, în suma de 1.700.000 lei, pe care urmează să îl ramburseze în zece ani, cu o dobândă de zece la sută. Un simplu calcul ne arată că judecătoarea ar urma să întoarcă lunar, până în 2024, în jur de 15 mii de lei pe lună. Și soțul ei a contractat un credit de 150 mii de lei, cu o dobândă de 12 la sută, ce urmează să-l întoarcă pană în anul 2022.

Lilia Țurcan, președintele Judecătoriei Dondușeni: „Creditul de 1.700 mii lei... El deja nu mai este de un milion. El a fost luat mai demult. În declarație nu este indicată suma scadenței, dar se cere suma inițială. -Cam cât achitați lunar pentru aceste credite? -Eu achit în conformitate cu rata care mi se cere. Cel de 150 de mii, soțul l-a luat creditul, nu eu. Și el tot are salariu. -Vă ajunge să achitați creditele? -Doamnă, eu nu am furat. Eu nu am delapidat”.

Soțul magistratei lucrează acum drept administrator la restaurantul familiei, în centrul orașului Dondușeni. În acte, în calitate de fondator al restaurantului apare fiica magistratei, Carolina Țurcan. Acesta deţine firma SRL „Cavali-Nord”, care administrează restaurantul ”Cavali”. Potrivit Liliei Țurcan, fiica sa a moștenit restaurantul de la bunicii săi, adică de la părinţii judecătoarei. Oamenii din localitate care au dorit să le fie păstrat anonimatul spun că fiica magistratei locuiește la Chișinău și că ar figura doar în acte în calitate de patron al restaurantului. De facto, localul ar fi al magistratei Lilia Țurcan. Aceasta însă neagă afirmațiile...

Lilia Țurcan, președintele Judecătoriei Dondușeni: „Oamenii din Dondușeni... E clar că lumea mă cunoaște mai bine pe mine, pentru că eu activez. Dar restaurantul nu este al meu. E al fiicei mele și dumneavoastră nu încurcați niște chestii, care sunt demonstrate. Tatăl meu a lucrat o viață. El a fost fondatorul. El a fost administrator și i l-a donat fiicei mele”.

Judecătoarea Lilia Țurcan a ajuns în atenția presei, după ce a reziliat în trei minute peste 300 de contracte ale mai multor cotași de la Drepcăuți, obligând astfel compania „Drebozaci” să achite peste 3,5 milioane de lei datorie fictivă. După această decizie, mai mulți locuitori ai satului Drepcăuți au blocat traseul care duce spre punctul vamal ”Criva - Mămăliga”. Un alt caz, în care apare Lilia Țurcan a avut loc în septembrie 2018, când două persoane care au recunoscut că au omorât un bărbat în bătaie, au fost pedepsiți cu... un an de închisoare. Cu suspendare...

Lilia Țurcan, președintele Judecătoriei Dondușeni: „Nu a fost omor. La mine a fost înaintat dosar de către Procuratură în legitimă apărare. Eu am examinat în conformitate cu dosarul parvenit în judecată. Uitați-vă bine ce articol. Acolo nu este 145, nu-i 151 și eu nu am schimbat articolul. Eu am examinat în limitele învinuirii, care mi-au fost prezentate mie penal”

Lilia Țurcan activează în sistemul judecătoresc din 1994. În septembrie 2020 a primit titlul onorific „Veteran al sistemului judiciar”. Anterior, preşedintele CSM Victor Micu a propus-o pentru Ordinul „Gloria Muncii". Lilia Țurcan nu a ajuns însă să se bucure de ordin. Judecătoarea a fost omisă din listă.

comentarii: