image
Sursa foto: Reuters

Zeci de mii de manifestanţi protestează în Belarus a treia duminică la rând; Lukașenko a scos vehicule blindate pe străzi

Zeci de mii de manifestanţi ce denunţă regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko au ieşit pe străzile din Minsk la apelul opoziţiei, pentru a treia duminică la rând, informează AFP şi dpa.

În pofida prezenţei masive a forţelor anti-revoltă, inclusiv de vehicule blindate, care au împiedicat mai multe coloane de opozanţi să se ralieze protestelor, centrul capitalei belaruse este plin de lume, mai ales în Piaţa Octombrie şi în cea a Independenţei, dar şi lângă Monumentul Steaua (Zvezda), protejat de armată.

Manifestanţii poartă drapele în culorile opoziţiei, albastru şi roşu, şi scandează sloganuri împotriva lui Lukaşenko.

În mai multe locuri din centru, forţele de ordine au intervenit la începutul manifestaţiei, în jurul orelor locale 14:00 (11:00 GMT), arestând mai multe zeci de persoane, scrie Agerpres.

Însă ele nu au făcut uz de gaze lacrimogene, de grenade asurzitoare sau de gloanţe de cauciuc, după cum au făcut în timpul primelor proteste ce au denunţat realegerea pe 9 august a lui Aleksandr Lukaşenko, care se confruntă de atunci cu un val de contestare inedit.

Mulţi dintre manifestanţi ironizeau de asemenea în sloganurile lor de duminică aniversarea de 66 de ani a lui Lukaşenko. Unii duceau chiar un sicriu decorat cu un gândac, după cum este poreclit Lukaşenko de către detractorii săi.

Mass-media şi grupuri ale opoziţiei de pe Telegram, mijloace de mobilizare cruciale pentru opoziţie, au difuzat de asemenea imagini de la manifestaţii ce au reunit mii de persoane în diferite oraşe ale Belarus, precum Brest sau Grodno.

În timpul a două duminici precedente, circa 100.000 de oameni au manifestat pe străzile de la Minsk, sfidând interdicţia de a protesta şi reprimarea care a vizat manifestanţi, responsabili politici şi numeroşi jurnalişti.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: