image
Sursa foto: Jurnal.md

Expert, despre dosarul dublei identități, clasat de PG: Instituția încă ne mai datorează niște explicații

Autoritățile Republicii Moldova, PG, SIS, încă nu au explicat care a fost interesul major al statului de a oferi identități suplimentare fostului șef PD, Vladimir Plahotniuc (Novak Vladislav), dar și lui Vaja Jhashi (Reznic Alexandr). Aceste instituții încă mai datorează niște explicații cetățenilor, susține comentatorul politic, Anatol Țăranu.

„Oamenii aceștia după toate probabilitățile au încălcat legea și au obținut aceste identități în schimbul unor favoruri. Mă interesează cine a primit aceste favoruri? Dacă aș avea și eu un moft să obțin o nouă identitate, credeți că am măcar o șansă? Există legi. Acestea prevăd că cineva poate să primească a doua identitate doar în cazuri legate de securitatea statului. Care a fost interesul statului de a oferi identități suplimentare acestor personaje? Dacă au existat, autoritățile trebuie să ne informeze. Cine au fost demnitarii care au semnat deciziile de a li se oferi dubla identitate? PG ar trebuie să se concentreze și pe acest aspect”, a menționat Anatol Țăranu în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la JurnalTV.

Comentatorul politic a mai adăugat că atât timp cât organele de drept nu vor pune punct acestui dezmăț funcționăresc, RM ar putea să se mai confrunte cu astfel de cazuri.

„Să spunem franc că aceste decizii au fost semnate de fostul director SIS, Vasile Botnari”, a menționat moderatorul emisiunii Alex Cozer.

„În acest caz, PG trebuie să ne informeze dacă acesta a fost pedepsit ca în cazul profesorilor turci, iar dacă nu, de ce nu a fost aplicată legea”, a mai spus Anatol Țăranu.

Amintim că PG a anunțat la 7 mai, curent că a a clasat dosarul dublelor identități, pornit pe faptul pretinselor acțiuni ilegale ale angajaților Agenției Servicii Publice. Potrivit procurorilor, pașapoartele emise pe numele Novak Vladislav și Reznic Alexandr, au fost confecționate de către Agenția Servicii Publice „în conformitate cu prevederile Legii privind activitatea specială de investigații”. PG nu a detaliat despre ce acțiuni de investigații ar fi vorba și a ținut să menționeze că actele au fost nimicite.

Informațiile despre dublele identități au răbufnit la Chișinău în decembrie 2019, când s-a aflat că Vladimir Plahotniuc deține al doilea pașaport pe numele Novak Vladislav. Vladimir Plahotniuc s-a ales cu un pașaport în care figurează cu alt nume în vara anului 2018.

Ulterior, a ieșit la iveală că ar fi vorba de încă cel puțin două persoane care ar fi obținut ilegal duble identități în RM - Serghei Iaralov și Vaja Jhashi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: