image
Sursa foto: Jurnal.md

Scumpirea carburanților, discutată la Guvern; Care sunt cauzele invocate și ce s-a decis

Un grup de experți în domeniul energetic vor analiza cadrul normativ privind modalitatea de formare a prețurilor la carburanți. Decizia a fost luată, astăzi, în cadrul unei ședințe la Guvern, după ce, la o lună de la ultima scumpire a carburanților, operatorii au majorat din nou prețurile.

În cadrul ședinței, reprezentantul ANRE a menționat că majorările sunt în concordanță cu realitățile pieței internaționale, acestea fiind condiționate de majorarea prețului de import și majorarea accizelor începând cu 1 ianuarie 2021.

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a dispus crearea unui grup de experți în domeniu, pentru a analiza cadrul normativ ce stabilește modalitatea de reglementare a prețurilor și a înainta, în caz de oportunitate, propuneri de modificare a legislației pentru aplicarea metodei mai eficiente.

„Trebuie să analizăm situația din domeniu și dacă e necesar să pregătim modificări în legislație, pentru ca atât statul, cât și consumatorul să nu aibă de suferit. Consider că majorarea cheltuielilor agenților economici în condițiile unei crize pandemice este o urmare a unui management defectuos”, a spus Ciocoi.

Președintele Consiliului Concurenței, Marcel Răducan, a menționat că instituția efectuează investigații care vizează unii operatori petrolieri.

„Chiar dacă nu avem pârghii legale suficiente, trebuie să analizăm opțiunea unei eventuale înțelegeri de cartel între companiile petroliere, care au majorat identic prețurile pentru carburanți”, a spus Răducan.

Amintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, mai multe stații PECO au afișat din nou prețuri mai mari: cu circa un leu la benzină și motorină și cu circa 80 de bani la gazul lichefiat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: