image
Sursa foto: jurnal.md

Guvernul își menține poziția cu privire la plafonarea taxelor; Majorarea cotei TVA în agricultură se amână

Guvernul își menține poziția cu privire la plafonarea taxelor locale, pe care a prevăzut-o în proiectul politicii bugetar-fiscale. Executivul a decis însă să amâne cu jumătate de an aplicarea cotei de 12% TVA în agricultură. Până pe 1 iulie 2021, se păstrează cota de 8% TVA. Amendamentele la proiectul politice fiscale au fost aprobate astăzi, 14 decembrie, la ședința cabinetului de miniștri.

Vicepremierul Serghei Pușcuța, ministru al finanțelor, a declarat că au fost examinate 85 de amendamente, prezentate în două sute de pagini. Acestea prevăd 201 propuneri, dintre care 33 au fost susținute. Altele 15 au fost susținute parțial, iar 153 de propuneri au fost respinse.

În partea ce ține de amendamentele ce vizează plafonarea taxelor locale, se propune menținerea poziției Guvernului. Dezvoltarea economică și, respectiv, asigurarea sustenabilității bugetare, atât la nivel central, cât și la nivel local, este realizată de către contribuabili, care își asumă toate riscurile de antreprenoriat. Lipsa de certitudine și previzibilitate fiscală influențează puternic negativ deciziile instituționale în mediul de afaceri”, explică ministrul.

Ministerul finanțelor nu a acceptat amendamentul ce prevede excluderea taxei aeroportuare. Potrivit autorităților, această taxă reprezintă o sursă de finanțare importantă a Fondului de susținere socială a populației, iar excluderea acesteia va afecta susținerea mai multor programe.

Referitor la amendamentele ce vizează aplicarea impozitului pe venit în mărime de 3% pentru dobânzile obținute de persoanele fizice, executivul, de asemenea, își menține poziția.

În ceea ce ține de amendamentele cu privire la tratamentul fiscal al mărfurilor importate prin intermediul trimiterilor poștale internaționale, oportunitatea de a exclude din proiect micșorarea plafonului de la 200 la 100 de euro pentru mărfurile importate prin intermediul acestor trimiteri, urmează să fie examinată și decisă pe platformă parlamentară.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: