image
Sursa foto: Facebook/Didona Stici

Moldovenilor din Israel le este frică să iasă din casă: „Explodează rachetele ca popcornul într-un ceaun cu ulei încins”

Frica oamenilor aflați în Israel devine tot mai mare pe zi ce trece. Neputința și teama care îi cuprinde în fiecare clipă sunt de nedescris. Didona Stici ne-a povestit că a fost nevoită să se mute cu traiul din orașul Bat Yam, aflat la la câțiva km de Tel Aviv, în Nofit împreună cu bătrâna de care are grijă pentru a fi mai puțin supusă pericolului.

Dacă în multe cazuri oamenii au norocul de a se adăposti în buncăre, casa unde locuiește Didona nu avea această cameră specială. Femeia povestește că era nevoită să fugă în stradă.

În casa unde locuiesc eu cu bătrâna nu aveam niciun fel de adăpost. La primul atac am căzut la podele, după am anunțat familia bătrânei, spunându-le să-mi dea voie să mă adăpostesc în buncăr. I-am zis bătrânei: iartă-mă, dar nu pot fugi cu tine. La care ea mi-a zis: fugi tu, salvează-te, pe mine lasă-mă in pat. Așa făceam seara, după ce o culcam, îmi luam o saltea ușoară, o pernă mică, o pătură și mergeam pe noapte în buncărul din stradă. Coboram în grabă scările în jos, sub pământ acolo am avut un atac de panică. Mi-am revenit foarte greu. Două nopți n-am închis un ochi, în cap îmi jucau tot felul de gânduri. Obosită, frântă, ochii mi s-au dus în fundul capului, stresată, epuizată simțul auditiv încordat până la maximum, o luam razna la orice zgomot, de fapt și acum tresar la orice sunet. Este ceva de nedescris, când aud alarma și după bubuiturile”, spune femeia.

IsraelIsrael

„Un test de supraviețuire” așa ar descrie persoanele aflate în Israel ceea ce se întâmplă. Femeia spune că și în acest weekend situația a fost dezastruoasă.

De câteva zile ne-am transferat împreună cu bătrâna la nord, la feciorul ei, în orașul Nofit. Dar nu pot zice că sunt liniștită. Am multe prietene care au rămas acolo, ținem legătura, dar îmi fac griji pentru ele. Nici în acest weekend nu a fost liniște. Alarme, bubuituri s-au auzit. Situația e încă destul de încordată. Cât o să mai dureze, când o să se termine, nimeni nu știe. Toți suntem epuizați la maximum, dar cu speranțe mari că într-o zi vom reveni la normal”, a mai adăugat Didona.

Școlile, grădinițele sunt închise, oamenii stau mai mult în casă de teama a tot ceea ce se întâmplă, iar în caz de alarmă să fie aproape de adăpost.

În timp de pace, buncărul din stradă este destinat persoanelor religioase pentru a se ruga. Este dotat cu bucătărie mică, frigider, grup sanitar, electricitate, aer condiționat, masă și scaune. Deja acum este Red Alert, se transmite localitatea, data, ora alarmei și după exploziile. Pe lângă toate, bombardează și localitățile din regiunea aeroportului. Oameni pe străzi sunt foarte puțini. E groaznic! Explodează rachetele ca popcornul într-un ceaun cu ulei încins”, spune Didona.

alert israelalert israel

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: