image
Sursa foto: patriarchia.ru

Un moldovean a devenit episcop vicar al Patriarhiei Ruse pentru Europa Occidentală

Arhimandritul Petru Pruteanu, preot moldovean în Eparhia Spaniei și Portugaliei din subordinea Patriarhiei Ruse, a fost hitoronit în treapta de episcop de Caffa și vicar pentru Europa de Vest. Ceremonia a avut loc acum o săptămână în biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Kulișki, Moscova, și a fost condusă de către Patriarhul Kiril, informează portalul patriarhia.ru.

Din cadrul Exarhatului patriarhal al Rusiei pentru Europa Occidentală, care își are sediul la Paris, fac parte bisericile și mănăstirile Patriarhiei de la Moscova din 13 țări situate pe bătrânul continent.

Întâistătătorul exarhatului este mitropolitul rus ÎPS Nestor (Sirotenko), care se află temporar și în fruntea Eparhiei Spaniei și Portugaliei. Anume la propunerea acestuia, Patriarhul Kiril a decis să îl ridice pe preotul Petru Pruteanu la rang de episcop.

patriarchia.rupatriarchia.ru

Titlul de episcop de Caffa este unul onorific pentru episcopii vicari ai Exarhatului Patriarhal de Paris din anul 2010. De fapt, Caffa este denumirea veche a orașului Feodofia din Crimeea, iar eparhia locală a activat în secolele XV-XVIII, aflându-se mai întâi sub jurisdicția Patriarhiei Constaninopolului, după care a trecut la ruși. La sfârșitul lui 2012, eparhia a fost redeschisă de Biserica Ortodoxă Ucraineană, subordonată pe atunci Moscovei, dar care în acest an, odată cu invazia armatei lui Putin în Ucraina, s-a rupt de Patriarhia Rusiei.

Într-un text plasat pe blogul său, PS Petru (Pruteanu) dă de înțeles că va rămâne deocamdată să slujească în Portugalia, unde a trăit în ultimii zece ani.

„Vă mulţumesc tuturor pentru rugăciune şi susţinere. Mi-aş dori să rămân acelaşi, cu aceleaşi convingeri, idealuri şi preocupări. Nu vreau să pierd niciun prieten din cei vechi, ci doar să-mi fac alţii noi. Rugaţi-vă şi mă pomeniţi pe mine nevrednicul…”, a menționat episcopul.

jurnal.mdjurnal.md

Jurnal.md a încercat să facă legătura cu noul ierarh al bisericii ruse, însă acesta s-a arătat nepregătit pentru a ne răspunde la întrebări, subliniind că se află în drum spre Portugalia.

Episcopul Petru Pruteanu este născut în s. Corlăteni, r-nul Râșcani, cu numele de botez Mihail. Este licențiat al Facultății de Teologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În 2002, a fost călugărit cu numele Petru la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi ” din acest oraș, unde a locuit trei ani. A urmat studii de doctorat la Moscova și la Kiev, iar în 2006 a susținut teza de doctor cu tema: „Antropologia părintelui Dumitru Stăniloae: omul ființă liturgică şi euharistică”.

În 2003-2009, a fost lector la Seminarul Teologic din Edineț și la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova. În 2011-2012, a făcut studii de limbă neo-greacă la Universitatea „Aristotel” din Tesalonic, obținând și o bursă de cercetare la bibliotecile de pe Muntele Athos.

Din 2012, slujește în orașul Cascais din Portugalia, la o biserică a Patriarhiei Ruse. Din iunie 2020, este conferențiar la Universitatea Catolică din Portugalia, unde face și studii post-doctorale, cercetând subiectul slujbei bizantine a botezului. Este autor al multor studii cu tematică liturgică şi editor al mai multor cărţi de rugăciuni şi texte liturgice A participat la numeroase conferinţe şi manifestări cultural-religioase în mai multe ţări ale Europei şi în SUA.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: