image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Mesajul lui Alexandr Stoianoglo, adresat în limba turcă, celor 7 profesori turci: „Îmi pare rău, va fi o lecție pentru toți”

Șeful Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo, a transmis astăzi un mesaj în limba turcă celor șapte profesori turci ai rețelei de licee „Orizont”, deținuți în închisorile din Turcia după ce au fost expulzați ilegal de pe teritoriul Republicii Moldova, în toamna anului 2018.

„Îmi pare rău că statul Republica Moldova nu a putut să apere interesele fundamentale ale dvs, dar sper că acest lucru va fi o lecție pentru toți”, a fost mesajul lui Alexandr Stoianoglo, adresat celor șapte profesori turci ai rețelei de Licee „ORIZONT”.

În cursul urmăririi penale, procurorii au stabilit că procedura de îndepărtare a celor șapte profesori turci a fost executată, în mod arbitrar, de către SIS, conducerea BMA nefiind informată despre modul de îndepărtare a acestora.

Potrivit probatoriului, SIS și-a asumat acțiunile de îndepărtare și cele precedate, în lipsa unei solicitări scrise din partea BMA sau a unui acord de colaborare în acest sens. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care BMA este unica instituție competentă a organiza și efectua activitățile necesare în vederea îndepărtării de pe teritoriul țării a străinilor.

Astfel, toată operațiunea a fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către ex directorul SIS, Vasile Botnari, care deținea, la acel moment, funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, iar adjuncții i-au executat ordinile și dispozițiile, fără a ști că acestea sunt ilegale, primind asigurări că totul decurge într-un cadru perfect legal.

Vasile Botnari își recunoaște vina, susține procurorul general Alexandr Stoianoglo. La etapa urmăririi penale, învinuitul a colaborat cu ancheta, fiind cercetat în stare de libertate.

În aceste condiții, prin ordonanța procurorului de acum două săptămâni, foștii vicedirectori ai SIS, dar și directoarea BMA au fost scoși de sub urmărire penală, iar ex-directorul SIS, pus sub învinuire, iar ieri - deferit justiției.

Amintim că pe data de 6 septembrie au fost arestați șapte angajați ai rețelei de Licee „Orizont”, fiind suspectați că prezintă un pericol pentru statul Republicii Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: