image
Sursa foto: gov.md

Un nou contingent al Armatei Naționale a plecat în Kosovo

Un nou contingent al Armatei Naționale a fost detașat în operațiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo. Prezentă la ceremonie, președintele Maia Sandu, care este și comandant suprem al Forțelor Armate, a declarat că, prin participarea militarilor la operațiunile internaționale de menținere a păcii, Republica Moldova își valorifică potențialul uman. De asemenea, își consolidează relațiile de cooperare cu partenerii externi, crescând încrederea acestora în capacitățile Republicii Moldova de a furniza pace și stabilitate, transmite IPN.

Președintele Maia Sandu a subliniat că succesul acestor eforturi este și rezultatul unei cooperări îndelungate și productive cu partenerii internaționali. În context, ea a adus mulțumiri Statelor Unite ale Americii și Republicii Italiene pentru ajutorul acordat Republicii Moldova și militarilor noștri care participă în misiuni.

Șeful adjunct al Ambasadei Italiei la Chișinău, Diego Randazzo, a menționat că participarea Republicii Moldova în misiunea KFOR, ce continuă astăzi cu plecarea celui de-al 14-lea contingent al Armatei Naționale în Kosovo, este o confirmare a angajamentelor Republicii Moldova în menținerea păcii și securității internaționale. „Este un rezultat obținut inclusiv datorită rolului Italiei care a salutat imediat propunerea de a include și de a sprijini țara dumneavoastră în misiune, făcând tot posibilul ca acest proces să se realizeze cu succes”, a notat Diego Randazzo.

Adjunctul ambasadorului SUA la Chișinău, Martin McDowell, a declarat că detașarea unui nou contingent în Kosovo demonstrează că Armata Națională a Republicii Moldova este recunoscută ca o forță calificată, capabilă și de încredere pentru a contribui la misiuni internaționale de menținere a păcii.

Cel de-al paisprezecelea contingent al Armatei Naționale este format din 40 de militari profesioniști, dintre care șapte geniști și un pluton de 33 de infanteriști, care va executa misiuni de securitate și pază a obiectivelor militare și de patrulare. Mandatul contingentului KFOR-14 în Kosovo va dura șase luni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: