image
Sursa foto: ms.gov.md

Creștere alarmantă a numărului de cazuri noi de Covid în RM: Autoritățile au reactivat 500 de paturi în spitale

Situația epidemiologică la nivel național este una nefavorabilă, în ultimile trei săptămâni înregistrându-se o creștere alarmantă a numărului de cazuri noi de COVID-19. Totodată, este în creștere și numărul de cazuri grave, care necesită internare în instituțiile medico-sanitare spitalicești, anunță Ministerul Sănătății.

Pentru a face față situației epidemiologice, ministerul a reactivat circa 500 de paturi în cadrul instituțiilor republicane, municipale și raionale, pentru pacienții confirmați cu COVID-19.

Astfel, 150 de paturi au devenit disponibile la Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie, 60 de paturi la Dispensarul Republican de Narcologie și 21 de paturi la spitalul raional Ialoveni.

Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a suplimentat numărul de locuri existente cu 20 de paturi, Spitalul de Stat cu 10 paturi, Spitalul Clinic Republican cu 67 de paturi (inclusiv 7 terapie intensivă).

Sunt în proces de pregătire pentru activare alte 50 de paturi de către Dispensarul Republican de Narcologie, 12 paturi de către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

În raioanele cu un număr de cazuri sporite de COVID-19, continuă procesul de reprofilare a paturilor. Astfel, Spitalul raional Taraclia, a fost reprofilat în spital cu profil COVID-19. La fel, a fost suplinit numărul de paturi în Spitalul Raional Edineț și Spitalul Clinic din Bălți.

Oamenii sunt îndemnați să respecte măsurile recomandate de specialiști pentru a ajuta medicii dar și sistemul de sănătate să facă față situației.

- Purtați masca de protecție

– Păstrați distanța fizică de minim 1 m între persoane

– Evitați aglomerațiile

– Spălați-vă cât mai des pe mâini sau dezinfectați-le

– Stați acasă.

Menționăm că, la moment, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sunt internați 3.344 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 292 în stare extrem de gravă (49 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată). În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19, se află 5 647 de persoane, iar 16 190 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: