image
Sursa foto: jurnal.md

Plafonarea prețurilor la carburanți a fost votată în lectură finală

Parlamentul a aprobat în cea de-a doua lectură proiectul care prevede stabilirea de noi norme generale de calculare și aplicare a prețurilor la principalele produse petroliere. Proiectul prevede stabilirea prețurilor la benzină și motorină ținând cont de fluctuațiile existente la bursele internaționale și regionale (Platts). Prețurile se vor calcula separat pentru fiecare tip de produs și partidă importată. Periodicitatea propusă pentru recalculare este de 14 zile

Potrivit autorului, amendamentele propuse sunt orientate spre limitarea abuzurilor, prin crearea în perspectivă a unui mediu economic bazat pe principiile economiei de piață. Modificările aplicate de către Parlament în iulie 2018 la Legea privind piața produselor petroliere, prin care se lăsa la latitudinea importatorilor și comercianților de produse petroliere stabilirea prețurilor, sunt nejustificate, menționează deputatul.

În opinia autorului inițiativei, proiectul va conduce la crearea unui mediu concurențial mai echitabil pe piață, în special în raport cu companiile mici, întrucât reglementarea prețurilor va exclude abuzurile potențiale din partea operatorilor mari prin dictarea de facto a prețurilor și respectiv excluderea concurenței neloiale (cu caracteristici de înțelegeri de cartel). Companiile petroliere, membre ale Asociației Investitorilor Străini, au opinat mai devreme că proiectului propus de deputatul Alexandru Oleinic le va influența în mod negativ activitatea economică, va denatura mediul concurențial pe piața internă, dar și va cauza înrăutățirea condițiilor de muncă. Într-o scrisoare adresată autorului inițiativei, Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe și Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, semnatarii menționau că, dacă proiectul va fi aprobat, importul produselor petroliere principale va scădea considerabil, punând siguranța petrolieră a Republicii Moldova în pericol.

Citeşte mai mult despre

comentarii: