image
Sursa foto: Jurnal.md/ Nadejda Roscovanu

Chicu, avertisment către fermieri: Nu vom debursa banii pentru cei care vor continua protestele; Ce a decis astăzi Guvernul

Guvernul a decis astăzi alocarea, din Fondul de Intervenție, a încă 100 de milioane de lei pentru susținerea producătorilor agricoli care au fost afectați de secetă. Suma totală crește la 300 de milioane de lei, iar producătorii de cereale din prima grupă, care au fost afectați de secetă, nu vor primi mai mult decât 1500 de lei pentru un hectar.

Asta în timp ce fermierii care protestează de mai multe zile solicită compensații de cel puțin 2500 - 2700 de lei pentru un hectar.

„Pentru cei care nu se vor întoarce la activitățile agricole, nu vom debursa banii”, a avertizat premierul Ion Chicu.

„Dacă majoritatea dintre cei cu care m-am întâlnit au revenit la activitățile agricole, sunt o parte din liderii agricoli, membri ai unui partid, care continuă să pună presiune pe Guvern pentru a tripla această sumă. Nu este cea mai înțeleaptă abordare. Guvernul nu tolerează șantajul. Nu avem de gând să mai luăm bani de la societate pentru acești lideri agricoli. Noi aprobăm aceste proiecte, dar pentru cei care nu lucrează acum, dar stau cu tehnica procurată pe banii din buget, pentru cei care nu revin la activitățile agricole, deci nu valorifică banii, nu vom debursa banii”, a comentat premierul Ion Chicu.

„Obiectivul nu este de a compensa pierderile. Statul nu compensează pierderile. Obiectivul este asigurarea securității alimentare a țării”, a mai spus șeful Guvernului.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a precizat că, până astăzi, au fost depuse doar 47 de dosare de solicitare a compensațiilor.

„Suntem convinși că modificările aprobate astăzi vor urgenta și vor simplifica procesul de aplicare la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Întreg procesul nu va dura mai mult de două săptămâni pentru fiecare dosar”, a adăugat Perju.

Precizăm că, începând cu 13 august, agrocultorii s-au deplasat cu tehnica agricolă la Chișinău, cerând guvernării să declare „stare excepțională” în agricultură.

Fermierii au înaintat mai multe revedicări, printre care scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar, indenitifcarea resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier, etc.

Citeşte mai mult despre

comentarii: