image
Sursa foto: JurnalTV

Doi lucrători medicali din Talmaza, bolnavi de Covid-19; Primar: „Nu virusul, ci prostia și incultura ne poate învinge”

Pe când situația părea să se stabilizeze în satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă, localitate aflată în carantină de pe 22 martie, curent, aici, ieri au fost înregistrate încă două cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus.

Este vorba de un lucrător medical, în vârstă de 57 de ani, angajat al stației de Asistență Medicală Urgentă, a spitalului raional din Ștefan Vodă și de soția acestuia, care muncea în secția terapie a spitalului raional. În total, la Talmaza, o localitate cu peste 6000 de locuitori, au fost înregistrate șase cazuri confirmate de Covid-19.

Până mai ieri intrarea în sat era păzită de echipaje de poliție ca nimeni să nu intre și să nu părăsească localitatea. Astăzi, odată cu instituirea carantinei în or. Ștefan Vodă, aflat la o distanță de 11 km de Talmaza, toate echipajele de poliție au fost antrenate în măsurile de asigurare a ordinii publice din Ștefan Vodă.

„Azi am aflat că echipajele au fost luate de la marginea satului, dar oamenii oricum respectă regulile de carantină, majoritatea stau în case. Deocamdată monitorizăm situația împreună cu polițistul de sector”, ne-a spus primarul localității, Eugeniu Prutean.

Atât primarul cât și medicul din sat, Ion Țâbârnac au încercat să afle care este situația celor doi soți infectați cu Covid, internați în spitalul din Căușeni. „Nu știm care dintre ei și în ce condiții s-a infectat. Am încercat să discut cu șeful secției unde au fost internați, dar mi-a spus că nu poate vorbi deoarece au mulți bolnavi și mi-a închis telefonul. Cert e că cei doi soți s-au molipsit la serviciu, situația le-a scăpat de sub control celor de la spitalul din Ștefan Vodă”, ne-a spus medicul din Talmaza, Ion Țâbârnac. Medicul se află în ultima zi de carantină la domiciliu, după ce anterior a contactat cu doi bolnavi de coronavirus, mamă și fiică, cea din urmă făcând parte din grupul care a mers la mănăstirea din Poceaev, Ucraina.

„Mă simt bine, nu am avut simptome. La fel și sora medicală care a contactat cu bolnavii. De mâine ne vom întoarce la serviciu”, ne-a spus medicul de familie.

Primarul localității ne-a informat că cei mai vulnerabili în situația de carantină sunt bătrânii singuratici. „Au fost câteva plângeri, însă facem tot posibilul ca împreună cu asistenții sociali să-i susținem moral și cu produse. Deocamdată magazinele sunt asigurate, carantina parcă nu s-a răsfrânt asupra prețurilor”, ne-a spus primarul.

La momentul actual, la Talmaza, sunt 33 de persoane, venite de peste hotare, izolate la domiciliu. Sunt vizitați zilnic de sora medicală și polițistul de sector. Zilele acestea s-au mai întors șase persoane din Anglia și din Franța. Primarul a luat legătura cu responsabilii de la stația de asistență urgentă din Ștefan Vodă pentru a afla care e situația celor doi lucrători medicali infectați cu Covid 19, dar deocamdată nu a primit nici un răspuns relevant.

„Cert e că totul depinde de noi, oamenii, dacă vom respecta regimul de autoizolare, vom învinge epidemia. Am înțeles că nu virusul ne poate învinge, ci răutatea, incultura și prostia. Cei care nu conștientizează pericolul, devin un pericol pentru ceilalți. Avem părinți în etate, bunici. Să manifestăm grijă față de ei, să stăm acasă, e unica soluție care ne poate salva în această situație”, a conchis Eugeniu Prutean.

Amintim că raionul Ștefan Vodă este a doua regiune, după Chișinău, cu cele mai multe cazuri de infectare cu coronavirus. Aici au fost testate pozitiv 40 de persoane. 11 dintre acestea sunt din or. Ștefan Vodă. Totodată au fost înregistrate peste 100 de persoane cu suspecții de coronavirus.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: