image
Sursa foto: jurnal.md

Artiști emeriți din Republica Moldova, adresare către prim-ministru: „Nu mai vrem experimente pe seama noastră”

Peste 450 de artiști, autori și interpreți autohtoni din Republica Moldova critică intenția Guvernului de a-l numi în funcția de director al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală pe avocatul Marin Domente.

Mai mulți autori și interpreți emeriți ai Republicii Moldova, precum Liviu Știrbu, Oleg Baraliuc, Alexandru Lozanciuc, Adrian Ursu, Iurie Sadovnic, Viorica Nagacevschi, Traian Vasilcău, Nona Marian, Victoria Lungu, au ieșit astăzi în cadrul unei conferințe de presă. În opinia artiștilor, prin acțiunile sale, Domente a prejudiciat interesele artiștilor autohtoni și imaginea Republicii Moldova la nivel internațional.

„Marin Domente este avocatul Asociaţiei Națională pentru Protecția Creației Intelectuale (ANPCI), organizația care nu ne reprezintă și care a colectat pe seama noastră remunerații de peste 4,5 milioane de lei, dar nu le-a achitat titularilor de drepturi remunerația care li se cuvine, prejudiciindu-i pe artiști și bugetul de stat. Pe acest fapt, a fost sesizată Procuratura privind acțiunile ANPCI. Ar trebui oare să ne așteptăm la reprezentarea acesteia de către Marin DOMENTE, iarăși prejudiciind drepturile artiștilor, autorilor și interpreților autohtoni?”, au declarat astăzi artiștii.

Potrivit acestora, avocatul Marin Domente a fost implicat într-un dosar care a dus la prejudicierea drepturilor de proprietate intelectuală ale companiilor cu renume mondial - Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Hugo Boss și Trussardi, reprezentând în instanță un agent economic de lângă Piața Centrală – „Uzprimatex” SRL, prin aceasta prejudiciind imaginea Republicii Moldova la nivel internațional.

Artiștii au cerut Guvernului să promoveze în funcția de director al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală o persoană profesionistă și cu experiență.

„Nu mai vrem experimente pe seama artiștilor, autori și interpreți din Republica Moldova. Solicităm respectuos organizarea de urgență a unei întrevederi cu domnul Prim-Ministru pentru a expune mai multe detalii și aspecte privind riscurile pentru artiștii, autorii și interpreții autohtoni din Republica Moldova și soluțiile propuse pentru numirea în funcția de director AGEPI a unei persoane profesioniste și cu experiență”, au mai spus artiștii.

Aceștia au cerut amânarea deciziei de a numi un director la AGEPI, până la consultarea artiștilor și interpreților autohtoni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: