image
Sursa foto: wikipedia.org

R. Moldova – subiectul unei rezoluții în Senatul SUA; „Locul de drept al Moldovei este în comunitatea transatlantică” // DOC

Mai mulți senatori americani, în frunte cu președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului SUA, Bob Menendez, au înaintat o rezoluție în sprijinul Republicii Moldova, în semn de recunoștință pentru suportul acordat de țara noastră refugiaților ucraineni. Pe lângă faptul că încurajează continuarea reformelor și bunei guvernări, rezoluția îndeamnă Europa să integreze Moldova și Ucraina în structura sa energetică.

„În calitate de bunic, de fiu al unor refugiați, dar mai presus de orice, în calitate de american, mă simt onorat să le prezint colegilor mei această rezoluție unanimă prin care vrem să lăudăm oamenii Moldovei pentru că și-au deschis inimile și casele pentru ucrainenii care căutau un adăpost sigur după ce au fost forțați să lase totul în spate”, a declarat președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului SUA, Bob Menendez, într-o declarație publicată pe site-ul comisiei.

El a ținut să adauge că „această generozitate incredibilă” nu doar că merită recunoștință la nivel internațional, dar și demonstrează că „locul de drept al Moldovei este în comunitatea transatlantică”.

„Iar pentru aceasta trebuie să continuăm să susținem angajamentul umanitar al Moldovei și pașii mari pe care i-a făcut în ultimul an pentru promovarea democrației și a reformei justiției”, a mai spus Menendez.

La rândul său, senatorul Jim Risch a declarat că Moldova a făcut un efort uriaș pentru a susține oamenii veniți din Ucraina.

„În ciuda propriilor provocări venite din partea Rusiei și cu care se confruntă Moldova, moldovenii au sărit la nevoie, ajutând la salvarea a mii de refugiați ucraineni. Moldova merită, atât pentru efortul său, cât și pentru contribuția sa la securitatea ucrainenilor, suportul Statelor Unite și al aliaților”, a adăugat Jim Risch.

„Prin răspunsul ei umanitar, Moldova lovește peste așteptări în invazia lui Putin în Ucraina. De aceea SUA, alături de comunitatea internațioanală, va continua să susțină Moldova”, a menționat democrata Jeanne Shaheen.

La rândul său, senatorul republican Ron Johnson a adăugat că „prin faptul că Moldova și-a deschis larg ușile caselor în fața refugiaților ucraineni, ea trimite un mesaj clar pentru Putin, că este de partea Ucrainei”.

Printre principalele prevederi ale rezoluției se numără: apel către Guvernul Statelor Unite de a continua furnizarea semnificativă și punctuală de suport financiar și tehnic; apel la partenerii internaționali să se alăture Statelor Unite în furnizarea de ajutor umanitar imediat pentru ucrainenii aflați în Moldova; apel la conducerea SUA să continue colaborarea cu Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și de Sistem pentru Energie Electrică (ENTSO-E) și cu Guvernele Moldovei și Ucrainei pentru a sincroniza complet rețelele naționale de energie electrică cu cea la nivel european; exprimarea suportului pentru eforturile constante ale conducerii Moldovei pentru reforma justiției pentru promovarea bunei guvernări și consolidarea securității energetice a Moldovei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: