image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Proiect de lege semnat de PSRM, criticat dur de experții independenți: „Efectele ar putea fi similare cu jaful secolului”

Noul proiect privind abrogarea „legii miliardului”, votat de Parlament în prima lectură, după ce o lege similară a fost anulată de Curtea Constituțională, ar putea avea efecte extrem de negative asupra stabilității macrofinanciare și imaginii țării în fața potențialilor finanțatori, creditori și investitori, avertizează Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

Experții independenți spun că efectele adoptării unei asemenea legi, propuse de deputați PSRM, ar putea fi similare cu însuși „furtul miliardului” și îndeamnă clasa politică să renunțe la aceasta și alte scheme ce pun în pericol sistemul financiar și bugetul de stat.

Totodată, autoritățile sunt îndemnate să se focuseze pe soluționarea miezului problemei, și anume investigarea „furtului miliardului”, tragerea la răspundere a vinovaților, anume din contul cărora să fie recuperați banii furați din sistemul bancar.

Efectul direct al anulării „legii miliardului”, potrivit experților, este decapitalizarea Băncii Naționale a Moldovei, ceea ce va crea noi presiuni pe bugetul de stat. Măsura respectivă va genera pierderi de circa 13 miliarde de lei pentru BNM, ceea ce se va transpune în reducerea capitalului statutar al acesteia, care va intra în minus la circa 10 miliarde de lei.

„Prin urmare, conform Articolului 9 al „Legii Nr. 548 cu privire la Banca Naţională a Moldovei”, Guvernul, în persoana Ministerului Finanţelor, va fi obligat să vină cu o contribuție monetară pentru recapitalizarea băncii centrale. Astfel, anularea „legii miliardului” nu scoate de pe umerii populației și plătitorilor de taxe povara acestei datorii deoarece din contul acestora va trebui să fie recapitalizată banca centrală”, se arată în analiza Expert-Grup.

De asemenea, vor crește costurile de creditare pentru Republica Moldova pe fundalul creșterii riscurilor de țară. Măsura în sine creează un precedent extrem de periculos prin care statul, la cel mai înalt nivel, renunță la propriile angajamente financiare: executarea garanțiilor emise pentru creditele de urgență acordate de către BNM băncilor falimentare în 2014 și 2015.

Expert-Grup mai avertizează că vor fi afectate în mod fundamental relațiile țării cu partenerii de dezvoltare, ceea ce înseamnă că Republica Moldova va primi mai puține finanțări preferențiale pentru proiecte economice și sociale. O eventuală anulare a „legii miliardului” va presupune trecerea unei linii roșii în relațiile cu FMI, UE și Banca Mondială.

Potrivit experților independenți, promovarea insistentă, fără a avizare din partea instituțiilor de resort, a unui proiect de lege atât de controversat trezește și mai multe semne de întrebare privind intențiile autorilor. Este a doua tentativă de anulare a „legii miliardului”.

„Nu este clar de ce se insistă pe promovarea repetată unui proiect de lege atât de controversat, în lipsa avizului Guvernului și a BNM, dar și pe fundalul unui Guvern interimar, fapt ce din nou trezește dubii privind constituționalitatea acestuia”, mai notează Expert-Grup.

Reamintim că prima tentativă de abrogare a legii miliardului a avut loc pe 16 decembrie 2020, când 56 de deputați din PSRM și platforma parlamentară „Pentru Moldova” au adoptat proiectul de lege pentru abrogarea Legii 235/2016 („legea miliardului”), care ulterior a fost suspendat de către Curtea Constituțională și apoi anulat. Curtea a constatat că, în cazul unui proiect de lege care are impact bugetar, Parlamentul trebuie să solicite avizul Guvernului.

Vineri, 9 aprilie curent, un nou proiect semnat de deputați PSRM a trecut de prima lectură.

Noutăţile partenerilor

comentarii: