image
Sursa foto: jurnal.md

„O nouă bâtă în mâna puterii”: Din 1 ianuarie, FISC va număra orice bănuț din conturile moldovenilor, inclusiv de pe carduri

De la 1 ianuarie 2019, Fiscul va număra fiecare bănuț din conturile curente ale moldovenilor, precum și de pe cardurile bancare sau depozitele acestora. Registrul conturilor de plăţi a fost testat de comun acord cu toate instituţiile financiare, afirmă directorul Serviciul Fiscal de Stat, Sergiu Puşcuţa. Experţii independenți sunt însă convinși că actuala putere a pus mâna pe o nouă bâtă împotriva opoziției.

Portalul mold-street.com, care a documentat subiectul, notează că această inovaţie fiscală este prevăzută în „Legea cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor si finanţării terorismului”, adoptată de actuala majoritate parlamentară la finele anului 2017 şi intrată în vigoare în februarie 2018. Potrivi legii, Serviciul Fiscal de Stat urmează să gestioneze Registrul conturilor de plăţi bancare ale persoanelor fizice şi juridice.

Directorul Fiscului, Sergiu Puşcuţa, spune că implementarea acestui registru va contribui la îmbunătăţirea administrarii fiscale sub aspectul monitorizării subiecţilor impunerii şi alinierii legislaţiei naţionale la Directiva IV a Uniunii Europene. Puşcuţa mai spune că Registrul conturilor de plăţi bancare este deja gata, fiind testat împreună cu toate instituţiile financiare. Astfel, şeful Fiscului anunţă că de la 1 ianuarie 2019 vor fi luate la evidenţă peste 5 milioane de conturi bancare. Mai mult. Vor fi descărcate în format electronic informaţiile despre toate conturile existente, dar şi istoricul lor, iar după Anul Nou se vor furniza informaţiile despre conturile bancare noi.

„Această informaţie va fi folosită de Serviciul Fiscal de Stat pentru evaluarea riscurilor de evaziune fiscală pentru anumite persoane fizice, care vor cădea în zona de risc. Vor fi stabilite criterii de monitorizare ale acestor conturi pentru a elimina posibilitatea de a nu-şi onora obligaţiile fiscale”, a declarat directorul Serviciului Fiscal de Stat.

Experţii de pe piaţa financiară spun însă că avem de a face cu o nouă bâtă în mâna puterii, scrie Mold-street. Aceștia se arată sceptici că noua măsură va fi aplicată în modul corespunzător şi se întreabă dacă legea va permite identificarea doar a evazioniștilor.

„Noua măsură ar putea deveni rapid o nouă bâtă în actuala conjunctură politică, folosită de guvernare contra opoziţiei. Cei care au bani şi nu depind de cei de la putere vor putea fi mai uşor luaţi şi ţinuţi sub control”, a declarat sub protecţia anonimatului un specialist de la o instituţie finanicară. Tototdată, acesta se întreabă cum vor fi protejaţi cetăţenii de abuzuri şi, mai ales, de eventuale scurgeri de informaţii despre banii din conturile lor. Purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, nu a răspuns la apel, pentru a comenta supozițiile experților din domeniul financiar-bancar.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: