image
Sursa foto: jurnal.md

În Republica Moldova 505 copii așteaptă să fie adoptați; 38 dintre ei au până la trei ani

505 copii din Republica Moldova au, în acest moment, statut de copil adoptabil, conform datelor din Registrul de stat al adopției. Doar 38 dintre ei sunt copii cu vârsta de până la 3 ani. 96 de copii au între 4 și 8 ani, 165 de copii – între 9 și 13 ani, iar cei mai mulți, 206 de copii – au mai mult de 14 ani.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale precizează într-un răspuns pentru IPN că datele cu privire la numărul copiilor adoptați în anul 2020 sunt în proces de sistematizare. În același timp, conform datelor din Registrul de stat al adopției, pe parcursul anilor 2018-2019 au fost adoptați 168 de copii de către cetățeni ai Republicii Moldova și 16 copii de către cetățeni străini.

Conform legislației în vigoare, adopția este permisă numai persoanelor care au capacitate deplină de exercițiu, au atins vârsta de 25 de ani și sunt cu cel puțin 18 ani mai în vârstă decât copilul pe care doresc să-1 adopte, dar nu cu mai mult de 48 de ani. Adoptatorii trebuie să îndeplinească garanțiile morale și condițiile materiale necesare dezvoltării multilaterale și armonioase a personalității copilului. În cazul cuplurilor (soț și soție), adopția de către aceștia este permisă numai în cazul în care căsătoria lor durează cel puțin 3 ani până la momentul depunerii cererii de adopție.

Nu pot adopta copii persoanele decăzute din drepturi părintești, a căror stare de sănătate nu le permite îndeplinirea corespunzătoare a obligațiilor și responsabilităților privind creșterea și educarea copiilor, care se eschivează de la exercitarea obligațiilor părintești, inclusiv de la plata pensiei de întreținere a copiilor biologici, care au adoptat anterior copii, însă nu și-au exercitat corespunzător obligațiile părintești și sunt decăzuți din exercițiul acestor drepturi sau copilul este luat din grija lor, în temeiul unei hotărâri judecătorești.

Totodată, nu pot adopta copii maturii care au prezentat documente sau informații false pentru încuviințarea adopției, care au fost condamnați pentru săvârșirea unor infracțiuni intenționate, contra vieții și sănătății persoanei, contra libertății, cinstei și demnității persoanei, referitoare la viața sexuală, contra familiei și copiilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: