image
Sursa foto: jurnal.md

Promolex: Un număr mai mare de secții de votare în stânga Nistrului; Promovare electorală din bani publici

În contextul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020 au fost constituite în termen 2143 de secții de votare, dintre care 42 au fost organizate pentru alegătorii din regiunea transnistreană, mai multe ca în 2016 se arată în raportul Promolex. La fel observatorii au identificat cel puțin 23 de cazuri de utilizare a resurselor administrative de către concurenții electorali.

Promolex menționează că în contextul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020 au fost constituite în termen 2143 de secții de votare, dintre care 42 au fost organizate pentru alegătorii din regiunea transnistreană, iar 139 au fost constituite peste hotare. Comparativ cu alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016, s-a majorat numărul de secții constituite de CEC pentru regiunea transnistreană (de la 30 la 42) și al celor organizate peste hotare (de la 100 la 139). Simultan, s-a redus numărul secțiilor constituite de CECE II – de la 1981 la 1962, se arată în raportul Promolex.

Pe baza cadrului legal existent, Promo-LEX constată că în procesul de constituire a secțiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului nu este obligatorie consultarea APL privind disponibilitatea amplasării acestora pe teritoriul administrat. Aceasta însă nu presupune refuzul comunicării amiabile între părți în caz de situații conflictuale. În contextul evoluției situației pandemice și al reglementărilor impuse de CNESP din 1 octombrie 2020, semnalăm lipsa unor recomandări ale CEC care ar asigura predictibilitatea modului de desfășurare a campaniei electorale.

Concurenții electorali au utilizat bani publici pentru promovarea electorală

Observatorii au identificat cel puțin 23 de cazuri de utilizare a resurselor administrative: 15 (65%) – Igor Dodon (CI), 7 (30%) – Violeta Ivanov (PPȘ) și 1 (4%) – Maia Sandu (PAS). Este vorba despre următoarele tipuri de cazuri: înmânarea distincțiilor de stat după înregistrarea GI – 10; asumarea meritelor pentru lucrări/servicii efectuate din bani publici – 9; utilizarea funcției publice în activități de promovare cu tentă electorală – 2; implicarea angajaților APL în activități cu tentă electorală – un caz.

Observatorii Promo-LEX au raportat cel puțin 3 cazuri de utilizare cu impact electoral a imaginii persoanelor oficiale străine și a imaginilor ce reprezintă instituții de stat. Dintre acestea, în două cazuri este vizat Igor Dodon (CI), în unul – Maia Sandu (PAS).

Noutăţile partenerilor

comentarii: