image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Legea care oferă statut special limbii ruse, atacată la Curtea Constituțională; Țâcu: Scopul lui Dodon e simplu și pervers

Partidul Unității Naționale a depus o sesizare la Curtea Constituțională asupra Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RM.

„Partidul Unității Naționale condamnă adoptarea într-o manieră banditească a legii bugetului de stat, modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale, precum și abrogarea "legii miliardului". Fideli angajamentelor asumate față de cetățenii R. Moldova și în vederea apărării valorilor democratice și naționale, am considerat imperios necesar depunerea astăzi a unei sesizări la Curtea Constituțională asupra Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, adoptată la 16 decembrie 2020, „pe întuneric”, de majoritatea parlamentară Dodon-Șor”, a declarat deputatul PUN Octavian Țâcu.

În opinia sa, scopul acestor acțiuni este de a complica situația dreptei proeuropene și a președintelui ales al RM, Maia Sandu.

„Scopul acestor acțiuni este unul simplu și pervers: Igor Dodon și PSRM speră să complice atât de mult situația dreptei proeuropene și a președintei Maia Sandu, încât să arate populației incapacitatea noastră de a guverna, un argument forte în cazul alegerilor anticipate pe care Dodon și Șor speră să le câștige. Alianța PSRM-ȘOR este decisă să păstreze chiar cu prețul falimentării Republicii Moldova puterea ce le asigură accesul la banii publici și la afacerile oneroase din Republica Moldova”, a adăugat Țâcu.

Deputatul PUN a adăugat că proiectele votate pe 16 decembrie acutizează la maxim confruntarea din societate și adâncește iremediabil izolarea internațională a statului.

„Împreună cu lipsa de transparență și ignorarea avizelor din partea instituțiilor specializate, fără a servi interesele legitime ale cetățenilor, toate aceste aspecte punând în discuție constituționalitatea lor”, a mai spus Țâcu.

Precizăm că proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a trecut cu 55 de voturi ale deputaților PSRM și Pentru Moldova. Proiectul în cauză prevede ca „în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului”.

Legea va obliga ca autoritățile să traducă în limba rusă, la solicitare, documentele adoptate. În plus, instituțiile de stat vor fi obligate să primească cererile și în limba rusă și să răspundă în limba în care a fost făcută solicitarea.

Briefing de presă Octavian Țîcu - 18 decembrie 2020

Sesizarea la Curtea Constituțională asupra Legii cu privire la funcționarea limbilor - briefing de presă al deputatului Octavian Țîcu - 18 decembrie 2020 Publicată de Jurnal.md pe Vineri, 18 decembrie 2020

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: