image
Sursa foto: AP

Secretarul general al CoE cere guvernării RM să identifice soluția pentru respectarea DEPLINĂ a drepturilor electorale

Autoritățile de la Chișinău trebuie să găsească o soluție juridică pentru aplicarea deplină a drepturilor electorale. Este declarația Secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, care și-a manifestat îngrijorarea în legătură nevalidarea alegerilor de la Chişinău, câștigate de liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Declarațiile vin după ce, acum două zile, demnitarul european a avut o întrevedere cu premierul Pavel Filip, iar ieri a avut discuții cu liderii Mișcării de Rezistență Națională, Andrei Năstase, Maia Sandu și Viorel Cibotaru, care i-au transmis Rezoluția adoptată unanim de către zeci de mii de participanți la protestul masiv din 1 iulie.

Secretarul general a fost informat despre evoluțiile electorale recente din țară. „În acest sens, decizia de invalidare a rezultatelor alegerilor primăriei de la Chișinău, recunoscute și de observatorii internaționali, ridică îngrijorări deosebite, în special în ceea ce privește proporționalitatea deciziei”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei.

Secretarul general al CoE i-a îndemnat pe interlocutorii săi să identifice o soluție juridică pentru a se asigura că drepturile electorale sunt puse în aplicare pe deplin.

„Încrederea alegătorilor în sistemul electoral este fundamentală și nu trebuie subminată. Într-o democrație, alegerea electoratului trebuie respectată pe deplin”, a menționat Thorbjørn Jagland.

Precizăm că, în cadrul întrevederii cu Secretarul general al CoE, liderii opoziției au atenționat că guvernarea de la Chișinău încearcă să falsifice adevărul, dezinformând partenerii de dezvoltare, precum că alegerile locale noi din Chișinău au fost invalidate din cauza legislației, care necesită amendamente.

Or, adevărul este altul: guvernarea nu poate accepta ca un om anti-sistem să acceadă la conducerea primăriei municipale, dezvăluind și stopând schemele de corupție ale mafiei imobiliare din capitală”, a declarat Andrei Năstase.

Noutăţile partenerilor

comentarii: