image
Sursa foto: Jurnal.md

După ce s-a eschivat să declare un credit de jumătate de milion, în prag de alegeri Bolea ia la puricat averea colegilor

Deputatul socialist Vasile Bolea a bătut la ușa Autorității Naționale de Integritate pentru a solicita verificarea veniturilor liderului PAS, Maia Sandu, deranjat de declarația acesteia că rezistă cu cheltuieli de 5000 – 6000 de lei pe lună. Deputatul socialist crede că Maia Sandu cheltuiește de cinci, șase ori mai mult pe lună și cere ANI să se pronunțe dacă are ori nu dreptate.

Amintim că Vasile Bolea este cel care nici până în prezent nu a oferit explicații de ce a ocolit Autoritatea Națională de Integritate în 2016, când potrivit deputatului Iurie Reniță a luat un credit dubios în sumă de 500 de mii de lei de la „Exclusiv Media”SRL pe care nu l-a indicat în declarația sa de avere. Nici deputatul, dar nici ANI-ul nu a reacționat la sesizarea făcută de Iurie Reniță.

Socialistul a făcut azi un calcul minuțios reieșind din declarațiile de avere a veniturilor Maiei Sandu începând din 2012 până în prezent. „Am făcut o comparație a sumelor declarate oficial de către Maia Sandu și afirmația că cheltuiește doar 5-6 mii de lei pe lună. Diferența este de 6-7 ori, iar aceasta trebuie să fie deja explicat și de Agenția Națională de Integritate, pe care am sesizat-o astăzi”, anunță Vasile Bolea într-o postare plasată pe pagina sa de facebook.

Nu e prima oară când deputatul bate la ușa Autorității Naționale de Integritate, unde cere verificarea corectitudinii declarațiilor depuse de colegii săi deputați. La 12 august el a analizat declarațiile de avere ale deputatului de la „Pro Moldova” Sergiu Sârbu.

„Chiar din primele declarații analizate, am depistat că Sergiu Sîrbu și-a ascuns, în 2011, mai multe averi. Este vorba de două terenuri extravilane, cu suprafață de 0,0855 ha dobândit în 1998 cu valoare de 146 206 MDL, respectiv cu suprafață de 0,0141 ha dobândit tot în 1998 cu valoare din 25 710 MDL. Aceste terenuri nu au fost indicate în declarația de avere și interese pentru anul 2011”.

„Ținând cont de aceste încălcări și neconcordanțe, am sesizat Agenția Națională de Integritate pentru a verifica declarațiile deputatului Sergiu Sârbu și tragerea la răspundere a acestuia”, menționa atunci Vasile Bolea.

Pe 5 august, Vasile Bolea a solicitat ANI să verifice declarația de avere și interese a deputatului PAS, Petru Frunze, observând că „salariul doamnei Frunze a scăzut cu peste 100 de mii de lei”.

„Din declarația parlamentarului PAS rezultă că soția sa are o leafă de 6500 lei pe an pentru funcția de manager, ceea ce constituie circa 541 lei pe lună, mult sub salariul mediu pe economie. Adică, șef la propria afacere cu salariul de trei ori mai mic decât al unui paznic. Ciudat, nu?”.

„Acest fapt poate fi catalogat ca evaziune de la plata impozitelor și taxelor în special din domeniul social”, s-a scandalizat socialistul.

Amintim că în luna martie, curent deputatul Iurie Reniță a publicat documente care confirmă împrumutul contractat de deputatul socialist Vasile Bolea, care a semnat cu "Exclusiv Media" SRL contractul de împrumut din 11 aprilie 2016, prin care a obținut o sumă de 500.000 lei. Acest împrumut nu se regăsește în capitolul VII al Declarației de avere și interese a deputatului pentru anul 2016. Deputații din opoziție au solicitat atunci tragerea la răspundere a lui Vasile Bolea.

Nici Autoritatea Națională de Integritate, dar nici deputatul Vasile Bolea nu a explicat de ce s-a eschivat de la declararea creditului în declarația sa de avere.

O reacție la declarația lui Vasile Bolea vizavi de veniturile Maiei Sandu a avut azi vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco. „Vasile Bolea ar face un bine țării dacă s-ar opri din câștigat bani ilegali și ar număra banii șefului său - Dodon - care toata viața a fost funcționar cu salariu de la stat, dar are castele și vile, și mașini luxoase, și conturi grase. Pe Vasile Bolea nu-l deranjează că șeful său, Dodon, a făcut averi ilegale pe spatele cetățenilor? Că a furat și a sărăcit oamenii?”, s-a întrebat Litvinenco.

„Vasile Bolea în loc să-și facă griji că Maia Sandu are puțini bani, mai bine s-ar îngrijora că Dodon are prea mulți – și cam toți furați”, a conchis deputatul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: