image
Sursa foto: privesc.eu

Apel către deputații PD să respingă condițiile periculoase ale creditului rusesc: „Treceți peste interesele de partid”

Deputații din Parlament, în special cei din PD, sunt îndemnați să nu accepte prevederile controversate din acordul privind creditul rusesc și să se alăture demersurilor față de Guvern pentru a elimina elementele periculoase din acordul cu Rusia. Apelul a venit din partea fracțiunii PAS din Parlament.

„Ne adresăm către deputați, în special către cei din PD. Înțelegem că în formațiune există discuții la moment cu privire la semnele de întrebare care au fost ridicate de noi și societatea civilă. Vă rugăm să treceți peste interesele de partid, să vă gândiți la viitorul acestei țări și la consecințele pe care le poate avea acest acord. Avem nevoie de resurse financiare, dar trebuie să fim atenți și să nu deschidem portițe pentru abuzuri la care se poate da guvernarea socialistă. De aceea vă chemăm în timpul care a mai rămas până la ședința în plen a Parlamentului să analizați aceste lucruri”, a declarat președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu.

În opinia formațiunii, cel mai mare pericol îl constituie prevederile care stabilesc că statul va prelua datoriile unor agenți economici din RM care s-au împrumutat de la băncile rusești, în cazul în care aceste împrumuturi a fost coordonate cu partea moldovenească.

„Rusia nu a impus o astfel de clauză niciunei țări cu care a semnat acorduri de finanțare. Aici ne întrebăm în ce măsură acest credit este unul privilegiat sau cum spune Dodon - „frățesc”, sau dimpotrivă, Rusia nu a obținut astfel de condiții nici de la Bangladesh sau Venezuela”, a adăugat Sergiu Litvinenco.

„Indiferent de formațiunea politică în care vă aflați, există soluții onorabile. Fiecare își asumă deciziile prin vot personal”, a menționat Veronica Roșca, adresându-se către toți deputații din Parlament.

Precizăm că Guvernul a aprobat ieri proiectul pentru ratificarea acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse cu privire la acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro, oferit în două tranșe.

Acordul prevede că „partea Moldovei, în interesul extinderii relațiilor economico-comerciale, între cele două țări, va depune eforturi pentru a asigura implementarea proiectelor comune pe teritoriul Republicii Moldova de către companiile rusești”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: